Shkencëtarët zbulojnë sekretin e lindjes së virgjër te një insekt

Shkencëtarët kanë identifikuar për herë të parë një shkak gjenetik për lindjen e virgjër dhe pasi aktivizohet, aftësia kalon nëpër breza femrash.

Për herë të parë, shkencëtarët kanë arritur të nxisin lindjen e virgjër mizën e frutave Drosophila melanogaster.
Pasi induktohet në këtë mizë frutash, kjo aftësi përcillet nëpër breza: pasardhësit mund të riprodhohen ose seksualisht nëse ka meshkuj përreth, ose me lindje të virgjër nëse nuk ka.

Për shumicën e gjallesave, riprodhimi është seksual, ai përfshin vezën e femrës që fekondohet nga sperma e një mashkulli. Lindja e virgjër, ose ‘partenogjeneza’, është procesi me të cilin një vezë zhvillohet në një embrion pa fekondim nga spermatozoidi, një mashkull nuk është i nevojshëm.

Pasardhësit e një lindjeje të virgjër nuk janë klone ekzakte të nënës së tyre, por janë gjenetikisht shumë të ngjashëm dhe janë gjithmonë femra.
“Ne jemi të parët që treguam se mund të krijoni lindje të virgjëra që të ndodhin në një kafshë, ishte shumë emocionuese të shihje një mizë të virgjër të prodhonte një embrion në gjendje të zhvillohet deri në moshën madhore dhe më pas të përsëriste procesin,” tha Dr Alexis Sperling, një studiues në Universitetin e Kembrixhit dhe autori i parë i punimit.

Ajo shtoi: “Në mizat tona të manipuluara gjenetikisht, femrat prisnin të gjenin një mashkull për gjysmën e jetës së tyre rreth 40 ditë, por më pas hoqën dorë dhe vazhduan të kishin një lindje të virgjër.”
Në eksperimente, vetëm 1-2% e gjeneratës së dytë të mizave femra me aftësinë për lindje të virgjër prodhonin pasardhës dhe kjo ndodhte vetëm kur nuk kishte miza mashkullore përreth. Kur meshkujt ishin në dispozicion, femrat çiftoheshin dhe riprodhoheshin në mënyrën normale.

Kalimi në një lindje të virgjër mund të jetë një strategji mbijetese: një brez i vetëm i lindjeve të virgjëra mund të ndihmojë në mbajtjen e specieve.

Studimi është publikuar në revistën Current Biology .
Për të arritur rezultatet e tyre, studiuesit së pari renditën gjenomet e dy llojeve të një lloji tjetër mizash frutash, të quajtur Drosophila mercatorum. Një lloj ka nevojë për meshkuj për t’u riprodhuar, tjetri riprodhohet vetëm nëpërmjet lindjes së virgjër. Ata identifikuan gjenet që ishin ndezur ose fikur, kur mizat po riprodhoheshin pa baballarë.

Me gjenet kandidate për aftësinë e lindjes së virgjër të identifikuar në Drosophila mercatorum , studiuesit ndryshuan ato që mendonin se ishin gjenet përkatëse në modelin e mizës së frutave, Drosophila melanogaster. Ajo funksionoi: Drosophila melanogaster papritmas fitoi aftësinë për lindje të virgjër.
Hulumtimi përfshiu mbi 220,000 miza frutash të virgjëra dhe u deshën gjashtë vjet për t’u përfunduar.

Çelësi i zbulimit ishte fakti se kjo punë u krye në Drosophila melanogaster, studiuesit thonë se do të kishte qenë tepër e vështirë në çdo kafshë tjetër. Kjo mizë ka qenë ‘organizmi model’ për kërkime në gjenetikë për më shumë se 100 vjet dhe gjenet e saj janë kuptuar shumë mirë.

Sperling, i cili e kreu këtë punë në Departamentin e Gjenetikës, kohët e fundit është zhvendosur në Qendrën e Shkencave të Kulturave në Kembrixh për të punuar me dëmtuesit e të korrave dhe shpreson të hetojë përfundimisht pse lindja e virgjër në insekte mund të bëhet më e zakonshme, veçanërisht në speciet e dëmtuesve.
“Nëse ka presion të vazhdueshëm përzgjedhës për lindjet e virgjëra në dëmtuesit e insekteve, që duket se ka, përfundimisht do të çojë në riprodhimin e tyre vetëm në këtë mënyrë. Mund të bëhet një problem i vërtetë për bujqësinë sepse femrat prodhojnë vetëm femra, kështu që aftësia e tyre për t’u përhapur dyfishohet”, tha Sperling.

Femrat e disa kafshëve që bëjnë vezë, duke përfshirë zogjtë, hardhucat dhe gjarpërinjtë, mund të ndryshojnë natyrshëm për të lindur pa meshkuj. Por lindja e virgjër në kafshët që riprodhohen normalisht seksualisht është e rrallë, shpesh vërehet vetëm në kafshët e kopshtit zoologjik dhe zakonisht ndodh kur femra ka qenë e izoluar për një kohë të gjatë dhe ka pak shpresë për të gjetur një bashkëshort.