Serbia mes Lindjes e Perëndimit: Si po e vendos kundër njëra-tjetrës SHBA-në dhe Kinën?

SHBA dhe Kina janë përfshirë në një luftë tregtare në përshkallëzim mbi furnizimet me litium, të cilat janë thelbësore për lulëzimin e biznesit në mbarë botën në automjetet elektrike. Serbia po luan njërën palë kundër tjetrës, duke kërkuar të përfitojë nga të dyja.

Serbia është shtëpia e depozitave më të mëdha të litiumit në Evropë, të cilat mund të rezultojnë të jenë një industri vjetore prej 6.5 miliardë dollarësh. Tesla, Google dhe Apple janë të gjithë në rresht. Lufta tregtare midis SHBA-së dhe Kinës është e mbushur me degëzime gjeopolitike që kanë ndikim në marrëdhëniet SHBA-Kinë, si dhe në industritë evropiane.

ADVERTISING

Udhëheqësi kinez Xi Jinping loboi presidentin serb Aleksander Vuçiç për akses në furnizimet me litium të Serbisë gjatë vizitës së tij të fundit në Beograd. Vuçiç është një kërkues i gatshëm, duke korrur përfitime nga investimet kineze, ndërsa është i qetë me institucionet e SHBA-së dhe euroatlantike. Ai po luan SHBA-në dhe Kinën kundër njëra-tjetrës, duke i joshur të dyja, duke luajtur njëra kundër tjetrës. Kjo qasje mund t’i shërbejë interesave të Serbisë tani për tani, por së shpejti Serbia duhet të vendosë nëse interesat e saj afatgjata janë me Perëndimin apo në Euroazi.