Franca prezantoi një dron të ri kamikaze, ai mund të fluturojë me një shpejtësi prej 400 km/h

Droni, i quajtur Veloce 330, është porositur nga agjencia franceze e prokurimeve Direction générale de l’armement (DGA) dhe është një armë me rreze të mesme të telekomanduar (MTO).

Gjatë fazës së tretë të fluturimeve testuese, droni kaloi 16 minuta në ajër dhe fluturoi 50 kilometra dhe arriti një shpejtësi maksimale të deklaruar prej 400 km/h.

Kompania gjithashtu vuri në dukje se droni përdori vetëm gjysmën e rezervuarit të karburantit për të udhëtuar atë distancë.

Franca më parë nuk u jepte përparësi dronëve, por ndryshoi qëndrimin e saj dhe filloi të shfaqte interes për zhvillimin e këtij segmenti. Në vitin 2022, DGA nisi dy projekte MTO të quajtura Colibri dhe Larinae, të cilat duhet të jenë në gjendje të neutralizojnë një automjet të blinduar në një distancë prej 5 dhe 50 kilometrash.

Në vitin 2023, agjencia filloi të prokuronte një sërë sistemesh për ushtrinë, e ndjekur nga njoftimet në panairin e ajrit në Paris në Paris. Francezët theksuan nevojën për dronë të lehtë për t’u manovruar për të zvogëluar kohën që duhet për të trajnuar trupat.

Në qershor të vitit të kaluar, EOS Technologie nënshkroi kontrata me kompanitë Nexter Arrowtech dhe TRAAK për zhvillimin e një avioni të ri të pilotuar nga distanca me rreze të mesme.

Droni i ri u përfol se kishte një kokë lufte kundër tankeve dhe mund të operonte në një mjedis pa GPS.

Raportet thonë se avioni do të ketë gjithashtu aftësi zbulimi dhe mund të pilotohet nga distanca në rreze të mesme.

Veloce 330 përdor teknologjinë VTOL për ngritje dhe ulje vertikale. Droni kamikaze është i pajisur me një sistem kundërmasash mbrojtëse aktive, ka një sistem navigimi të pavarur nga GPS dhe kundër bllokimit të zhvilluar nga TRAAK.

Përveç kësaj, droni mund të kryejë misione zbulimi falë sferës optike të aftë për të zbuluar automjete deri në 15 kilometra gjatë ditës ose 3.2 kilometra gjatë natës.

Hapi tjetër është transformimi i anijes në një municion të telekomanduar të aftë për të depërtuar në armaturën e tankeve.

Megjithatë, njerëzit do të luajnë një rol të madh në vendimmarrjen në lidhje me dronin dhe objektivat e tij, kështu që ai nuk do të jetë në gjendje të kryejë misione të automatizuara.

Droni është projektuar dhe prodhuar në Bordo.

Në luftën ndërmjet Ukrainës dhe Rusisë përdoren lloje të ndryshme dronësh dhe objektivat e tyre janë tanket.