Mësoni cilat vende kanë rezervat më të mëdha të arit?


Ari mbetet një rezervë e rëndësishme, e cila shërben si mbrojtje gjatë krizave ekonomike. Në vitin 2023, mes rreziqeve gjeopolitike, metali u tregua edhe një herë i rëndësishëm dhe arriti një vlerë të re rekord në dhjetor.

Ky grafik nga Sam Parker tregon 11 vendet kryesore me rezervat më të mëdha të arit që nga shtatori 2023, bazuar në të dhënat nga bankat qendrore, Banka e Rezervës Federale të St. Louis, Fondi Monetar Ndërkombëtar, Banka Botërore dhe Këshilli Botëror i Arit.

Shumica e arit në botë ruhet në disa vende, duke përfshirë kasafortat e bankës qendrore, kasafortat private dhe rezervat e bizhuterive.

Vendet kanë rezerva ari për një sërë arsyesh. Së pari, ari shërben si një rezervë e qëndrueshme dhe e besueshme, duke forcuar besimin në stabilitetin ekonomik të vendit, veçanërisht në kohë pasigurie financiare. Përveç kësaj, disa vende ende i konsiderojnë rezervat e arit vendimtare për ruajtjen e stabilitetit të monedhës. Aktualisht, rreth një e pesta e arit të nxjerrë ndonjëherë mbahet nga bankat qendrore.

Shtetet e Bashkuara kanë rezervat më të mëdha të arit me 8,133 tonë të mbajtura në 12 Banka të Rezervës Federale në të gjithë vendin.

Rusia dhe Kina kanë qenë blerësit më të mëdhenj të arit në dy dekadat e fundit. Banka Popullore e Kinës ishte blerësi më i madh i arit vitin e kaluar, duke blerë 225 ton.

Shtatë nga vendet kryesore në listë me rezervat më të mëdha të arit janë gjithashtu në mesin e 10 ekonomive më të mëdha.

Shikoni cilat vende kanë rezervat më të mëdha të arit.