Skënder MULLIQI

Millosheviqi e filloje marshimin më luftë të arrin qëllimin e realizimit të botës serbe.Ai në këtë detyrë e kishte marre nga ideologu i kësaj ideje Dobrica Qosiqi dhe nga Memorandumi i SANU, por u pëngua nga NATO që të realizon këtë ide fashiste.Kur mendohej së kjo ide u harrua nga Serbia, doli në sipërfaqe nga pasardhësit e Millosheviqit në pushtetet e pas luftës .Serbet në Bosnje më marrveshjën e Dejtonit, u krijuan entitet i veqantë më shumë komptenca nga pushteti qendror i BH-së.Republika Serpska ishte një hap drejtë bashkimit më Serbinë, të cilën gje më këmbngulje është duke e kërkuar Millorad Dodik.Millo Gjukanoviqi ishte ai që e bëri Republikën e Malit të Zi të pavarur nga Serbia më referendum, ku votat e shqiptarëve e përcaktuan të ardhmën e kësaj republike.Gjukanoviq arriti të inkuadron Malin e Zi në NATO.Rënja e tij nga pozita e të parit të shtetit, i lëshojë rrugë pushtetit proserb të ish Momir Bullatoviqit, një njeriu të besueshem të politikës të Millosheviqit.Erdh në pushtet pas 30 vitesh, proserbi Millatoviq, i cili ja shtojë gjasat Serbisë për të vazhduar më moton” të gjithë serbët në një shtet”.Ardhjës në pushtet të Millatoviqit i ndihmojë shumë kryeministri Dritan Abazoviq, i cili e legjitimojë së pari Kishën Ortodokse Serbe më klerikët serbe në Cetinje, për të vazhduar takimet , por edhe politikat më presidentin e Serbisë, Aleksander Vuqiq.Lidhje të forta politike në këtë kontest bënë Vulin dhe Dodik më presidentin rus, Vladimir Putin.Madje, udhëhësi i serbëve të Republika Serpska mori një shpërblim të lartë nga Moska zyrtare .Ideja e botës serbe, është sinonim i botës ruse.Është e qartë së ideja e botës serbe, është projekt për Serbi të Madhe.Ndërrimi i kufijve më dhunë në Ballkan, mund të sjellë katastrofa të reja .Operacionet ushtarake ruse në Ukrainë, nuk janë asgjë tjetër vetëm synim i realizmit të botës ruse.Bota serbe dhe bota ruse janë ide të vjetra të kompremetuara ruso serbomëdha në Evropë dhe në Ballkan.Politika ruse dhe serbe kan për qëllim destabilizimin e Evropës duke provokuar luftë.Këto janë politika të rrezikshme për të shkëputur popujt jo serbe dhe shqiptarët nga kultura, gjuha dhe tradita e tyre.Janë këto dy ide të cilat pretendojnë zhbërjën si shtete të Malit të Zi, Bosnjes dhe të Kosovës.Nacionalzimi serbomadh jo që nuk u fashitë, por shumë ka marrë krahë , e që në këtë rrugëtim është duke e ndihmuar më tërë forcën edhe Kisha Ortodokse Serbe, e cila ishte promotore e gjakderdhjës së madhe më rastin e shkatërrimit më luftë të ish-Jugosllavisë.Ka mundësi nese nuk ndalen nga Amerika dhe NATO, që këto ide të bëhën realitet i hidhur për Ballkanin.Evropa sikur nuk po kasavetohet shumë që Serbia përditë po i lëndon kufijtë e shteteve fqinje dhe veqmas të Kosovës në veri.BE dhe Amerika duhet ti dërgojnë porosi të qartë Vuqiqit, së nuk do të tolerohen politikat luftënxitese për ndryshim të kufijve .Është e kuptueshme frika të popujtë e rajonit, edhe pse disa shtete janë nën ombrellën e NATO-së dhe disa janë partnere të saj.Situata ka ardhur që këtyre dy ideve raciste duhet vënë një hërë e mirë pikë.