TikTok duhet të paguajë 345 milionë euro për shkeljen e privatësisë së fëmijëve në BE

TikTok është gjobitur me 345 milionë euro për shkeljen e ligjeve të privatësisë së fëmijëve në lidhje me përpunimin e të dhënave për fëmijët në BE, tha Bashkimi Evropian. Platforma e videove të shkurtra në pronësi kineze, e cila është rritur me shpejtësi në popullaritet mes adoleshentëve në mbarë botën, ka shkelur një sërë ligjesh të BE-së për privatësinë e të dhënave midis 31 korrikut 2020 dhe 31 dhjetorit 2020, njoftoi Komisioni për Mbrojtjen e të Dhënave të Irlandës.

Kjo është hera e parë që DPC, rregullatori kryesor i BE-së për shumë kompani të mëdha të teknologjisë globale, ka gjobitur TikTok, i cili është në pronësi të kompanisë kineze ByteDance. Shumë kompani globale kanë zgjedhur Irlandën si një qendër rajonale, kështu që DPC është një nga rregullatorët kryesorë.

Një zëdhënës i TikTok njoftoi se ata nuk ishin dakord me vendimin, veçanërisht me shumën e gjobës, dhe se shumica e kritikave nuk ishin më të rëndësishme për shkak të masave që TikTok kishte vendosur përpara se të fillonte hetimi i DPC në shtator 2021.

DPC, nga ana tjetër, thekson se, ndër të tjera, në vitin 2020, TikTok vendosi profilet e përdoruesve nën 16 vjeç në “publik” në cilësimet dhe se TikTok nuk kontrollonte nëse përdoruesi është prind apo kujdestar i fëmija në rast të lidhjes së profileve.

TikTok shtoi kontrolle të rrepta prindërore në çiftimin e familjes në dhjetor 2020 dhe ndryshoi cilësimet për të gjithë përdoruesit e regjistruar nën 16 vjeç nga “publik” në “privat” në shkurt 2021.

Kompania tha të premten se planifikon të përditësojë më tej cilësimet e saj të privatësisë për të bërë më të qartë dallimin midis profileve publike dhe private dhe se “privat” është një cilësim që do të zgjidhet automatikisht për të gjithë përdoruesit e moshës 16 deri në 17 vjeç kur ata më vonë regjistrohu.

DPC i ka dhënë TikTok 3 muaj për të respektuar rregullat sipas vendimit.