-ads3-

Një qark në Kinën lindore po u ofron çifteve një “shpërblim” prej 1,000 juanë (137 dollarë) për t’u martuar nëse nusja është 25 vjeç ose më e re , masa e fundit për të inkurajuar të rinjtë të martohen ndërsa shqetësimet rriten për një normë në rënie të lindjeve.

Javën e kaluar, llogaria zyrtare e WeChat e qarkut Changshan njoftoi dhënien e çmimit për promovimin e “martesës dhe lindjes së fëmijëve në një moshë të përshtatshme”.

Me rënien e popullsisë së Kinës për herë të parë në 60 vjet dhe me një popullsi në plakje të shpejtë, autoritetet po përpiqen një sërë masash për të rritur shkallën e lindjeve, duke përfshirë stimujt financiarë dhe përmirësimin e lehtësirave të kujdesit për fëmijët.

Sipas kufirit ligjor të moshës në Kinë, burrat mund të martohen në 22 vjeç dhe gratë në 20 vjeç, por numri i çifteve që vendosin ta bëjnë këtë po bie. Politikat zyrtare kontribuan gjithashtu në uljen e natalitetit dhe e vështirësuan lindjen e fëmijëve për gratë e pamartuara.

Shkalla e martesave vitin e kaluar ra në një rekord të ulët prej 6.8 milionë, më e ulëta që nga viti 1986, sipas të dhënave të qeverisë nga qershori. Vitin e kaluar ka pasur 800,000 martesa më pak se në 2021.

Shkalla e lindshmërisë së Kinës vlerësohet të ketë rënë në një rekord të ulët prej 1.09 në vitin 2022 , raportoi media shtetërore.

Kostot e larta të kujdesit për fëmijët dhe ndërprerjet e karrierës kanë penguar shumë gra që të kenë më shumë fëmijë ose të kenë fare fëmijë.

Diskriminimi gjinor dhe stereotipet tradicionale për gratë që kujdesen për fëmijët e tyre janë ende të përhapura në të gjithë vendin.

Një indeks i ulët i besimit të konsumatorit dhe shqetësimet në rritje për ekonominë e Kinës janë ndër faktorët kryesorë të përmendur nga të rinjtë kinezë si arsye për të mos dashur të martohen dhe të kenë fëmijë.