Studim / Kafeja mund të parandalojë simptomat e Alzheimerit

Sipas gjetjeve të hershme të një studimi përbërjet në kafenë ekspres mund të pengojnë një proces që besohet të jetë i përfshirë në fillimin e sëmundjes Alzheimer.

ADVERTISING

Studimi analizoi nëse komponimet në ekspres mund të parandalojnë grumbullimin e tau in vitro.

Studiuesit nga Universiteti i Veronës në Itali nxorrën kafe ekspres nga fasulet e blera në dyqan dhe më pas karakterizuan përbërjen e tyre kimike duke përdorur spektroskopinë e rezonancës magnetike bërthamore.

closevolume_off
Ata zgjodhën kafeinën dhe trigonelinën, të dyja alkaloide, flavonoidin genistein dhe teobrominë, një përbërës që gjendet gjithashtu në çokollatë, për t’u fokusuar në eksperimente të mëtejshme.

Këto molekula, së bashku me ekstraktin e plotë të ekspresit, u inkubuan së bashku me një formë të shkurtuar të proteinës tau për deri në 40 orë.

Ndërsa përqendrimi i ekstraktit të ekspresit, kafeinës ose genisteinës u rrit, fibrilet tau ishin më të shkurtra dhe nuk formuan fletë më të mëdha, me ekstraktin e plotë që tregon rezultatet më dramatike.

Fibrilet e shkurtuara u zbuluan se nuk ishin toksike për qelizat dhe ato nuk vepronin si “fara” për grumbullim të mëtejshëm. Në eksperimente të tjera, studiuesit vunë re se kafeina dhe ekstrakti i ekspresit mund të lidhnin fibrilet tau të paraformuara.

Megjithëse nevojiten shumë më tepër kërkime, ekipi thotë se gjetjet e tij paraprake mund të hapin rrugën drejt dizajnimit të komponimeve të tjera bioaktive kundër sëmundjeve neurodegjenerative.