Shpërthen vullkani më aktiv në botë (VIDEO)

Vullkani Kilauea në Hawaii shpërtheu sot për herë të dytë në pak muaj, njoftoi Shërbimi Gjeologjik i SHBA-së (USGS).

Lava shpërthen nga krateri Kilauea, i cili është një nga vullkanet më aktivë në botë. USGS ngriti nivelin e alarmit nga “portokalli” në “të kuqe” derisa të vlerësojë aktivitetin vullkanik.

“Për momentin, aktiviteti është i kufizuar në krater, rreziqet do të rivlerësohen me zhvillimin e fenomenit,” sipas Shërbimit Gjeologjik.

Vullkani ndodhet përgjatë bregut juglindor të ishullit të madh të Hawait, është midis 210,000 dhe 280,000 vjet i vjetër dhe u ngrit mbi nivelin e detit rreth 100,000 vjet më parë. Historikisht, është më aktivi nga pesë vullkanet që së bashku formojnë ishullin e Havait. Kilauea është gjithashtu një nga vullkanet më aktivë në Tokë, dhe shpërthimi më i fundit dhe i vazhdueshëm deri më sot filloi më 29 shtator 2021, kur disa vatra filluan të derdhnin llavë në Halema Umau, një krater gropë në kalderën e majës së vullkanit.

Kilauea është krateri i dytë më i ri i zonës së nxehtë Havai dhe qendra aktuale e shpërthimit të zinxhirit malor Havai-Perandor. Për shkak se i mungon një rëndësi topografike dhe aktivitetet e saj historikisht përkonin me ato të Mauna Loa, Kilauea dikur konsiderohej një satelit i fqinjit të saj shumë më të madh.

Strukturisht, Kilauea ka një kalderë të madhe, të formuar kohët e fundit në majën e saj dhe dy zona të thyerjes aktive, njëra që shtrihet 125 km në lindje dhe tjetra 35 km në perëndim, si një krater aktiv me thellësi të panjohur, lëviz vertikalisht mesatarisht 2 deri në 20 mm në vit.