Dikur popull emigrantësh, polakët po rikthehen në vendlindje që të punojnë pas boom-it ekonomik

Polonia do të kalojë ekonomikisht Britaninë e Madhe deri në fund të dekadës. Kjo po nxit një valë të diasporës polake që të kthehet në shtëpi për të punuar në teknologji.

Polonia dikur njihej për numrin e njerëzve që u larguan nga vendi për punë; duke emigruar në Britani, Itali dhe SHBA ndër vende të tjera.

Por pas vitesh rritjeje të qëndrueshme ekonomike, polakët e arsimuar po kthehen në atdheun e tyre në një lloj ikjeje të kundërt të trurit. Kjo nuk duhet të jetë befasi: vendi do të arrijë ekonomikisht me Britaninë e Bashkuar për sa i përket GDP-së për person deri në fund të dekadës.
Varshava, në veçanti, është bërë një qendër e aktivitetit ekonomik vitet e fundit, me kompani shumëkombëshe si Microsoft, Google dhe Nvidia të tërhequr nga fuqia punëtore e arsimuar dhe kosto relativisht e ulët e jetesës dhe kostot e punës.

Këto kompani kanë ngritur operacione shumë miliarda euro mes rrokaqiejve të shndritshëm në qendër të qytetit, duke krijuar një sërë mundësish pune të paguara mirë. Polonia, për shembull, ka tejkaluar vendet e mëdha si Kina, India dhe Brazili për rritjen e shërbimeve online, sipas Organizatës Botërore të Tregtisë (OBT).