-ads3-

Samsung Semiconductor mori dritën jeshile për të vazhduar me prodhimin masiv të çipave të gjeneratës së tretë 4nm, zbulojnë burime nga Koreja. Kompania arriti të arrijë rendiment të kënaqshëm të meshës së çipave të gjeneratës së re që duhet të ndihmojë në uljen e konsumit të energjisë.

Procesi i prodhimit pritet të nisë në fund të gjashtëmujorit të parë të vitit 2023, që është pas tre muajsh.

Rendimentet në një vaferë të vetme ishin jashtëzakonisht të ulëta në fabrikën Hwaseong, gjë që i shtyu kompanitë e çipave si Qualcomm të kontraktonin TSMC për platformat 4 nm. Kompania tajvaneze kishte rreth 70-80 % vaferë të përdorshme, ndërsa Samsung mezi arrinte të arrinte 60 %, dhe meqenëse prodhuesit paguajnë për të gjithë vaferën, është më e zbatueshme të shkohet tek prodhuesi me më pak mbetje prodhimi.

Hapi tjetër në teknologjinë e avancuar të procesit është 3nm dhe Apple pritet të lançojë pajisjet e saj iPhone 15 Pro me platforma të tilla. Business Korea citoi hulumtimin nga Counterpoint, i cili zbulon se proceset 4 nm dhe 5 nm janë ndër më të përdorurit në pajisjet mobile me 22 %, të ndjekur nga çipat 6nm dhe 7nm me 16 %.
Prodhimi i çipave 4 nm pritet të rritet më tej në të ardhmen, pasi Samsung dhe TSMC po ndërtojnë impiante në Shtetet e Bashkuara të Amerikës të cilat do të jenë gati për funksionim në 2024.