“Dritarja e trurit”, shenjat e para të Alzheimerit mund të shfaqen në sytë tuaj, çfarë zbulon studimi

tha okulistja Dr. Christine Greer. “Ju mund të shihni drejtpërdrejt në sistemin nervor duke parë në pjesën e pasme të syrit, drejt nervit optik dhe retinës.”

Hulumtimet kanë eksploruar se si syri mund të ndihmojë në diagnostikimin e sëmundjes Alzheimer përpara se të fillojnë simptomat. Sëmundja është e avancuar mirë kur preken kujtesa dhe sjellja.

Sëmundja e Alzheimerit fillon në tru dekada përpara simptomave të para të humbjes së kujtesës.
“Nëse mjekët janë në gjendje të identifikojnë sëmundjen në fazat e saj më të hershme, njerëzit mund të bëjnë zgjedhje të shëndetshme jetese dhe të kontrollojnë “faktorët e rrezikut të modifikueshëm, si presioni i lartë i gjakut, kolesteroli i lartë dhe diabeti”, tha tha Dr. Richard Isaacson, një neurolog.

Një studim i fundit ekzaminoi indet e dhuruara nga retina dhe truri i 86 njerëzve me shkallë të ndryshme të rënies mendore. Këto ndryshime në retinë lidhen me ndryshimet në pjesët e trurit të quajtura korteks entorhinal dhe temporal, një qendër për kujtesën, navigimin dhe perceptimin e kohës.

Studiuesit më pas krahasuan mostrat nga donatorët me funksion normal njohës mendor me ata me dëmtim të lehtë dhe ata me sëmundjen e Alzheimerit në fazën e mëvonshme.

Studimi, i botuar në shkurt në revistën Acta Neuropathologica, zbuloi rritje të konsiderueshme në beta-amiloide, një shënues kryesor i sëmundjes së Alzheimerit.

Qelizat mikrogliale ranë me 80% në ato me probleme njohëse, zbuloi studimi. Këto qeliza janë përgjegjëse për riparimin dhe mirëmbajtjen e qelizave të tjera, duke përfshirë pastrimin e beta-amiloidit nga truri dhe retina.

Gjetjet ishin gjithashtu të dukshme te njerëzit pa simptoma ose me simptoma minimale njohëse, gjë që sugjeron se këto teste të reja të syve mund të jenë të pozicionuara mirë për të ndihmuar në diagnostikimin e hershëm.