Dashuria për veten dhe paskrupullizmi shpesh bashkëjetojnë

Mr.Ali Hertica

Dashuria për veten dhe paskrupullizmi shpesh bashkëjetojnë. Mund ta etiketojmë si narcisist. Të varurit nga vlerësimi dhe mungesa e ndjeshmërisë janë karakteristika të tjera. Këta njerëz bëjnë çmos që të mos ekspozohen, prandaj është e vështirë t’i njohësh. Shumica e narcisistëve nuk shkojnë në burg, siç mund ta prisni. Shumë prej tyre janë mjaft të aftë për të shkuar larg, për shembull në një pozicion menaxherial në punë. Shumë narcistë funksionojnë edhe në politikë. Ata përpiqen për pushtet mbi të tjerët dhe politika është një fushë ku ju duket se jeni të lirë të bëni biznesin tuaj. Pasi në një pozicion pushteti, mund të ketë pasoja shkatërruese.

Por le të largohemi nga etiketa. Po flasim për njerëz që besojnë se bëhen më të lumtur kur kontrollojnë njerëzit e tjerë. Ata besojnë se tjetri është kryesisht një armik, i rrezikshëm dhe jo i besueshëm. Dhe për këtë arsye, ata do t’i mbajnë të tjerët në distancë emocionalisht dhe do të përpiqen të kontrollojnë dhe kontrollojnë tjetrin. Kjo mund të bëhet, për shembull, përmes agresionit, gënjeshtrës, manipulimit, shpifjes dhe formave të tjera të shpërdorimit të pushtetit. Sigurisht, një sjellje e tillë ka pasoja. Në radhë të parë, tjetri që shihet si armik do të jetë i kujdesshëm dhe do të mbajë distancën pas incidenteve të para. Ky është një tjetër konfirmim për personin në fjalë se tjetri është vërtet armik. Kështu funksionon iluzioni i shpërdorimit të pushtetit dhe është edhe një arsye pse këta njerëz nuk janë të hapur ndaj informacioneve të reja. Ata janë shumë të dyshimtë për këtë. Përveç kësaj, ato mund të reflektojnë dobët. Nëse i rrituri i brendshëm mund të thithë informacionin e duhur për marrëdhëniet njerëzore, atëherë transformimi është i mundur. Deri atëherë, është e rëndësishme të qëndroni ose të dilni nga sfera e ndikimit të këtyre mendimtarëve të pushtetit. Dashuria për veten dhe paskrupullizmi shpesh bashkëjetojnë. Mund ta etiketojmë si narcisist. Të varurit nga vlerësimi dhe mungesa e ndjeshmërisë janë karakteristika të tjera. Këta njerëz bëjnë çmos që të mos ekspozohen, prandaj është e vështirë t’i njohësh. Shumica e narcisistëve nuk shkojnë në burg, siç mund ta prisni. Shumë prej tyre janë mjaft të aftë për të shkuar larg, për shembull në një pozicion menaxherial në punë. Shumë narcistë funksionojnë edhe në politikë. Ata përpiqen për pushtet mbi të tjerët dhe politika është një fushë ku ju duket se jeni të lirë të bëni biznesin tuaj. Pasi në një pozicion pushteti, mund të ketë pasoja shkatërruese.

Por le të largohemi nga etiketa. Po flasim për njerëz që besojnë se bëhen më të lumtur kur kontrollojnë njerëzit e tjerë. Ata besojnë se tjetri është kryesisht një armik, i rrezikshëm dhe jo i besueshëm. Dhe për këtë arsye, ata do t’i mbajnë të tjerët në distancë emocionalisht dhe do të përpiqen të kontrollojnë dhe kontrollojnë tjetrin. Kjo mund të bëhet, për shembull, përmes agresionit, gënjeshtrës, manipulimit, shpifjes dhe formave të tjera të shpërdorimit të pushtetit. Sigurisht, një sjellje e tillë ka pasoja. Në radhë të parë, tjetri që shihet si armik do të jetë i kujdesshëm dhe do të mbajë distancën pas incidenteve të para. Ky është një tjetër konfirmim për personin në fjalë se tjetri është vërtet armik. Kështu funksionon iluzioni i shpërdorimit të pushtetit dhe është edhe një arsye pse këta njerëz nuk janë të hapur ndaj informacioneve të reja. Ata janë shumë të dyshimtë për këtë. Përveç kësaj, ato mund të reflektojnë dobët. Nëse i rrituri i brendshëm mund të thithë informacionin e duhur për marrëdhëniet njerëzore, atëherë transformimi është i mundur. Deri atëherë, është e rëndësishme të qëndroni ose të dilni nga sfera e ndikimit të këtyre mendimtarëve të pushtetit.

Në ditët e sotme gënjeshtra është e zakonshme në politikë dhe kjo është pjesërisht për shkak se ka shumë politikanë që e konsiderojnë më të rëndësishme kontrollimin e kundërshtarit politik, anëtarëve të partisë apo qytetarëve të thjeshtë se sa të qenit të ndershëm. Për politikanët që e bëjnë punën e tyre me sinqeritet, është shumë e vështirë të ruajnë veten. Jemi të përmbytur me informacione, por çfarë është e rreme dhe çfarë bazohet në fakte. Kur ka të bëjë me informacionin dhe argumentet që ofrohen sipas njohurive dhe besimit tone.

Sasia e dezinformatave është aktualisht e paprecedentë dhe gjithashtu vjen nga burime të besueshme më parë të dhe gazetat cilësore. Prandaj duket se lideri politik abuzues i pushtetit ka frerë të lirë. Shumë pëlqejnë t’i tregojnë Presidentit të SHBA Donald Trump, i cili shfaq hapur nevojën e tij për duartrokitje dhe adhurim. Por a është kundërshtari i tij aktual dhe kandidati presidencial Joe Biden ndoshta më i mirë në këtë fushë, jo për sa i përket pikëpamjeve të tij? Si ka mundësi që këta dy njerëz do të luftojnë për pushtet.Është e dobët të vazhdosh të shikosh në anën tjetër të oqeanit. Është më e rëndësishme për ne të shqyrtojmë politikën evropiane dhe holandeze. Është përshtypja jonë e fortë se ka edhe liderë politikë në Holandë, të cilët janë të përgatitur të shesin gënjeshtra për të vërtetën, ose më mirë ta konsiderojnë sjelljen e gënjeshtrës si integritet. Është e vështirë të dallosh njërin nga tjetri për qytetarët, ndaj pse të mos e shfrytëzosh? Qëllimi justifikon mjetet, në fund të fundit bëhet fjalë për një kauzë të mirë, interesin kombëtar. Por pikërisht ky është problemi i politikanit që jeton në iluzionin e pushtetit, ai nuk vepron në interes të të gjithëve ne, por të vetes. Dhe për shkak të diskutimit të vazhdueshëm në media për një mori temash, krijohet aq shumë mjegull sa dizinformimi nuk mund të dallohet më nga njohuritë reale. Ky është thelbi i krizës aktuale politike.