Peshku më i madh në botë i ujërave të ëmbla është gjetur në Kamboxhia

Një peshk prej 300 kilogramësh i njohur si Batoids, i cili po konsiderohet më i madh i ujërave të ëmbla i dokumentuar ndonjëherë, u kap në lumin Mekong në Kamboxhia.

Më parë, kapja rekorde ishte prej 293 kilogramëve që kishte ngjarë në Tajlandë në vitin 2005, thonë shkencëtarët për BBC. Batoids kanë formën e një gjetheje ose një pjate në formë diamanti, kështu që shpesh quhen gjethe deti.

“Në 20 vitet e kërkimit të peshqve gjigantë në lumenj dhe liqenet e gjashtë kontinenteve, ky është peshku më i madh i ujërave të ëmbla që kemi hasur ose dokumentuar kudo në botë”, tha Zeb Hogan, një biolog që drejton projektin e ruajtjes Wonders of the Mekong.

Projekti i ruajtjes së ambientit po punon me Autoritetin e Peshkimit të Kamboxhias për të ngritur një rrjet peshkatarësh për të paralajmëruar studiuesit nëse kapin peshq gjigantë ose të rrezikuar.

“Gjetja dhe dokumentimi i këtij peshku është një shenjë e jashtëzakonshme dhe e rrallë shprese, aq më tepër sepse ndodhi në Mekong, një lumë që aktualisht po përballet me sfida të shumta”, shtoi Dr. Hogan, i cili është gjithashtu profesor në Universitetin e Nevadës.

Mekong ka një biodiversitet të lartë, por mbipeshkimi, digat dhe ndotja kërcënojnë ekosistemin e tij të brishtë. Lumi rrjedh nga Rrafshnalta Tibetiane përmes Kinës, Mianmarit, Tajlandës, Laosit, Kamboxhias dhe Vietnamit.

Natën e 13 qershorit, një peshkatar lokal në ishullin Koh Preah thirri studiuesit dhe tha se kishte kapur thekër “shumë të madhe”.

Doli të ishte 3.98 metra e gjatë dhe 2.2 metra e gjerë.

Pasi u pajis me një etiketë gjurmuese, thekra u lëshua përsëri në lumë.