Përse nuk na zë gjumi nëse nuk jemi në shtëpinë tonë?

Ndryshimet në kohë, klimë, zakone të ndryshme, madje edhe lloji i dyshekut apo jastëkut, mund të ndikojnë dukshëm në cilësinë e gjumit dhe orët që kaloni në gjumë. Kur jeni me pushime, shpesh ndodh të luftosh për të gjetur mënyrën e duhur për të pushuar: në këtë rast flasim për pagjumësinë e udhëtarit, që është çrregullimi i gjumit që ndodh kur e gjeni veten duke fjetur jashtë shtëpisë dhe pa zakonin e rutinës.

Pagjumësia e udhëtarëve: shkaqet e mungesës së gjumit jashtë shtëpisë

Shkaqet e këtij çrregullimi të gjumit, padyshim të përkohshëm dhe që zgjidhen sapo të kthehen zakonet e zakonshme, mund të jenë të ndryshme. Ato përfshijnë, për shembull:

Pasi të keni kaluar orë të tëra në fluturim, ora biologjike dhe ritmet cirkadiane, d.m.th ritmi fiziologjik që zgjat 24 orë dhe ritmet endogjene gjumë-zgjim (ora biologjike) dhe cikli i jashtëm dritë-errësirë, mund të pësojnë çekuilibrime që ndërhyjnë në cilësinë dhe sasinë e gjumit.

Nata e parë larg shtëpisë. Gjumi në vende të panjohura, veçanërisht natën e parë, i nënshtron trurit një punë shtesë monitoruese që përkufizohet nga ekspertët si “efekti i natës së parë”, domethënë një gjendje zgjimi shumëvjeçare dhe aktiviteti nate. Truri sillet në mënyrë uni-hemisferike (njëra gjysma është në gjumë dhe tjetra është zgjuar), një funksion natyror mbrojtës që aktivizohet kur mjedisi përreth është i pazakontë.

Ndryshimi i zakoneve. Kur udhëtoni, ka disa ndryshime në rutinën e përditshme: koha e ngrënies, koha e pushimit dhe koha e zgjimit janë të gjitha veprime që ndërhyjnë në ritmin cirkadian. Edhe lloji i kuzhinës, shpesh i ndryshëm nga ai i zakonshëm, apo konsumimi i alkoolit, mund të shkaktojë vështirësi në tretje, refluks gastrik, urth, fryrje barku që mund të pengojnë gjumin.

Pagjumësia konsiderohet si një çrregullim i gjumit, por në realitet nuk kufizohet vetëm te nata, por, më saktë, në një gjendje në të cilën gjendet truri, i cili duket sikur ka mbetur në një gjendje zgjimi të vazhdueshëm. Një lloj alarmi aktiv në të cilin organi kryesor i sistemit nervor qendror është veçanërisht plastik dhe mbetet vazhdimisht i ndezur për të monitoruar atë që po ndodh në mjedisin përreth.

Si të përmirësojmë gjumin kur nuk flemë në shtëpinë sonë

Përgatituni paraprakisht për ndryshimin e orës. Kur udhëtoni nëpër zona kohore, përballeni me pasojat e vonesës së avionit. Është thelbësore të luani paraprakisht duke përgatitur trupin disa ditë përpara për të sinkronizuar ritmet tuaja me zonën kohore në të cilën jeni të destinuar. Një zgjidhje mund të jetë të flini, gradualisht një orë më herët ose një orë më vonë se zakonisht, për të paktën një javë para nisjes. Kjo është thelbësore për rivendosjen e ritmit cirkadian.

Qëndroni të hidratuar. Dehidratimi mund të përkeqësojë simptomat e vonesës së avionit dhe lodhjes së udhëtimit. Kur udhëtoni me avion, rreziku i dehidrimit rritet për shkak të presionit më të ulët dhe ajrit të riqarkulluar në kabinë. Prandaj, është e rëndësishme të pini shumë lëngje gjatë gjithë ditës.

Pakësoni sasinë e kafeinës. Dihet që kafeina është armiku i gjumit, veçanërisht te personat që zakonisht nuk konsumojnë kafe dhe për këtë arsye kanë pak tolerancë ndaj kafeinës, duke shfaqur shqetësim dhe pagjumësi. Efekti i saj stimulues, në fakt, nuk do të lehtësojë gjumin.

Zgjedhja e dyshekut dhe jastëkëve. Madje shumë hotele kanë një listë të veçantë për dyshekët dhe jastëkët. Materiali, trashësia dhe shkuma memorike ndikojnë në cilësinë e gjumit. Edhe marrja me vete e jastëkut dhe/ose çarçafëve tuaj mund të lehtësojë pushimin dhe ta bëjë një mjedis të ndryshëm më familjar se zakonisht.

Maska dhe tapa veshësh. Mbrojtja nga drita dhe zhurma e ambientit mund t’ju ndihmojë të bini në gjumë.