Del në sipërfaqe qyteti 3400-vjeçar në Irak si pasojë e thatësirës ekstreme

Një qytet i gjerë 3,400-vjeçar u shfaq në Irak pasi niveli i ujit të një rezervuari ra me shpejtësi për shkak të thatësirës ekstreme.

Arkeologët kurdë dhe gjermanë gërmuan vendbanimin në rezervuarin e Mosulit, përgjatë lumit Tigër në rajonin Kurdistan të Irakut verior, në janar dhe shkurt. Projekti ishte në partneritet me Drejtorinë e Antikiteteve dhe Trashëgimisë në Duhok për të ruajtur trashëgiminë kulturore të zonës për brezat e ardhshëm.

Vendi arkeologjik, Kemune, besohet të jetë qyteti Zakhiku i epokës së bronzit, një qendër kryesore e Perandorisë Mittani që mbretëroi nga 1550 deri në 1350 para Krishtit. Territori i mbretërisë shtrihej nga Deti Mesdhe në Irakun verior, sipas Ivana Puljiz, profesoreshë e re në departamentin e arkeologjisë dhe asiriologjisë së afërt lindore në Universitetin e Freiburgut në Breisgau, Gjermani dhe një nga drejtoret e projektit.