Berlini: Të hapen menjëherë negociatat e anëtarësimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut

“Ne mirëpresim rekomandimin e Komisionit për Ukrainën dhe Moldavinë, ky është një moment historik dhe të gjithë duhet të pyesin veten se çfarë do të ndodhë nëse marrim vendime të gabuara. Evropa gjithmonë rritet në kohë të vështira dhe ne jemi gjithashtu në favor të dërgimit të një mesazhi për Ballkanin Perëndimor, duke hapur menjëherë negociatat e anëtarësimit me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë”.

Këtë e tha ministrja e Jashtme gjermane, Annalena Barbock, gjatë mbërritjes së saj në Këshillin e Punëve të Jashtme në Luksemburg.

Disa ditë përpara atij që mund të jetë samiti vendimtar i BE-së, Ministrja e Jashtme Federale Annalena Baerbock mbrojti perspektivat konkrete për anëtarësimin e Ukrainës në BE.

“Tani është e rëndësishme të mos ecim sipas skemës F, por të shfrytëzojmë këtë moment historik dhe t’ia bëjmë të qartë Ukrainës me synimin e perspektivës së saj: Ju i përkisni mesit të Bashkimit Evropian”, tha politikania e Gjelbër të hënën. Sfidat dhe detyrat për procesin e anëtarësimit janë “jashtëzakonisht të mëdha”, por askush nuk dëshiron të shikojë pas disa vitesh dhe të thotë: “Si nuk mund ta përdorim këtë kurs?”, shtoi ajo.

Baerbock mbështeti gjithashtu propozimin e Komisionit të BE-së për Moldavinë, si një kandidate për pranim në BE.

“Ne duhet të shohim se në çfarë situate është Moldavia në këto kohë”, tha ajo. Qeveria jo vetëm që bën gjithçka për të jetuar vlerat evropiane në vendin e saj, por edhe mbështet Ukrainën, e cila është sulmuar nga Rusia”.

Të premten, Komisioni i BE-së rekomandoi emërimin zyrtar të Ukrainës dhe Moldavisë si kandidatë për anëtarësim në Bashkimin Evropian. Vendimi për statusin e kandidatit tani duhet të merret nga qeveritë e 27 vendeve të BE-së.