Anija kozmike e NASA-s, Voyager mbyllet pas 45 vjetëve

Dy anije kozmike nga agjencia amerikane e hapësirës NASA do të mbyllen menjëherë pas misionit, i cili zgjati pothuajse 45 vjet.

Në vitin 1997, NASA nisi anijen kozmike Voyager 1 dhe Voyager 2, duke nisur aventurën më të madhe në histori të nisur me një anije kozmike pa pilot.

Sondat “vizituan” të gjitha planetët e jashtëm përveç Plutonit dhe transformuan të kuptuarit njerëzor të sistemit diellor dhe të kuptuarit e origjinës së tij. Megjithatë, udhëtimi 45-vjeçar ndëryjor i sondave legjendare po i vjen fundi. NASA ka filluar procesin e mbylljes poshtë anijes së saj kozmike, raporton businessinsider.

Asgjë e krijuar nga njeriu nuk ka udhëtuar aq larg sa këto dy sondat, dhe ato janë motivi që njerëzimi të ndërmarrë hapa të rinj në universin e gjerë.

Sondat kanë hapur mundësinë e eksplorimit të hapësirës dhe e kanë siguruar atë gjatë gjithë këtyre viteve. Se sa larg kanë shkuar është e pamundur të përshkruhet, sepse ata kanë udhëtuar më larg se çdo objekt i krijuar nga njeriu. Prandaj, këto udhëtime ka të ngjarë të mbajnë rekordin për dekada, nëse jo shekuj.

Vendimi për të reduktuar energjinë në minimum është marrë për të zgjatur jetën e sondave për disa vite të tjera, afati i “fikjes së butë” është vendosur në vitin 2030. Sidoqoftë, sondat i tejkaluan shumë pritjet për faktin se “jeta e tyre e ruajtjes” origjinale u vlerësua në vetëm katër vjet.

Sondat mundësohen nga reaktorë të rrugëve radioaktive që kanë siguruar energji për kompjuterët e vegjël që kanë funksionuar pa ndërprerje për dekada. Megjithatë, fundi po vjen patjetër, sepse energjia në sistemet e sondave është në rënie. Kjo do të thotë se gjithnjë e më shumë komponentë dhe pajisje duhet të mbyllen.

Misioni kryesor i sondave ishte të fluturonin mbi gjigantët e gazit Jupiter dhe Saturn, por ata bënë shumë më tepër punë. Në vitin 1990, Voyager bëri një fotografi të Tokës të njohur si Pika blu e zbehtë.

Fotoja tregon planetin si një pikë të vogël në një brez ndriçimi të shkaktuar nga rrezet e diellit që godasin një instrument anije kozmike. Fotoja është realizuar nga një distancë prej rreth 6 miliardë kilometrash nga Toka.