Nuk ka qeveri të LSDM-së apo VMRO-së që mund të mbijetojë politikisht, nëse BDI vendos të largohet prej saj

Ali Ahmeti ndaloi! Mjafton që VMRO-DPMNE dhe LSDM vazhdimisht (dhe vite me radhë) të akuzojnë BDI-në për përfshirje të zyrtarëve të saj dhe liderëve vendorë e shtetërorë në krim dhe korrupsion, të bëjnë thashetheme para ndërkombëtarëve, t’i prezantojnë në media dhe shtyp, konferenca dhe gjatë gjithë atyre viteve NUK duhet të ketë ASNJË rast në të cilin pretendime të tilla të jenë vërtetuar.

Shkruan Sasho Ordanovski

Vërtet, z. Ahmeti, formalisht juridikisht, ka të drejtë. Në Maqedoni, një zyrtar i BDI-së nuk është dënuar asnjëherë për vepra në fushën e krimit të madh, të krimit të organizuar dhe korrupsionit. Ka pasur gjykime (disa në vazhdim) për krime që lidhen me mashtrime zgjedhore ose prishje të rendit publik, etj., por asnjë nga zyrtarët e tyre nuk është provuar ndonjëherë i kapur në krime të mëdha ryshfeti, vjedhje të pronës shtetërore, pastrim parash, llogari të dyshimta në det të hapur, etj.

Konkluzioni është i qartë: pavarësisht se është inkorporuar për 20 vjet, thellë e “varrosur” në të gjitha nivelet vertikale dhe horizontale në qeverisje, BDI nuk është parti që merret me krimin dhe korrupsionin, por kujdeset vetëm për zbatimin e interesave kombëtare të shqiptarëve etnikë dhe në këtë mënyrë për interesat shtetërore të Maqedonisë.

Historikisht, për shkak të rrethanave të njohura (“qytetarë të dorës së dytë”), shqiptarët u përjashtuan nga makinacionet dhe krimet e mëdha që lidhen me procesin e privatizimit në vend për dy dekada, në kohën kur kapitali i madh në Maqedoni po “ndërronte duart”. Deri vonë nuk ekzistonin në konsolidimin e bankave (pa të cilat nuk mund të bëheshin këto mashtrime). Ndërsa politikanët maqedonas ende grinden për origjinën dhe përfitimet e kësaj “të keqeje parësore”, shqiptarët kanë punuar shumë dhe shumë për dekada të tëra për t’i bazuar bizneset e tyre sipërmarrëse në kursimet familjare dhe ndihmën e diasporës punëtore. Po, shpesh në “zonat gri” të ekonomisë zyrtare, por rrallë me asistencë shtetërore apo bankare, të paktën në dy dekadat e para të pavarësisë. Në fakt, as në “kampin maqedonas” nuk ka zgjidhje për dhjetëra raste të dyshimta dhe akuza për miliona krime të asaj kohe, dhe çfarë është ende në proces hetimi dhe gjykimi, falë të njohurit prokurorial-gjyqësor. efikasiteti, kudo, së shpejti do të vjetërohet ligjërisht.

Dhe, në atë kohë, disa prokurorë në PSP më siguruan se në përpunimin e mijëra bisedave të përgjuara nga “trashëgimia” e pasur kriminale që na la ekipi i “përzgjedhësve” të VMRO-DPMNE-së, Gruevski-Mijalkov, biseda inkriminuese të BDI-së, zyrtarë – gjoja – pothuajse asnjë! Bisedat e tyre telefonike janë shterur nga komunikimet e parëndësishme dhe marrëveshjet për takime fizike, si për tema politike ashtu edhe për ato të biznesit. Pra, të dhëna për krimet e mëdha – shaka! “Kjo – thotë një shqiptar, hetues i PSP-së – është një trashëgim i zakonit të shqiptarëve që bisedat e tyre telefonike kanë qenë gjithmonë të ‘monitoruara’ nga shteti, që në kohën e UDBA-së, ndaj nuk është thënë asgjë e rëndësishme në komunikimet telefonike. Dhe kur ka pasur krime, ata gjithmonë negociojnë në “katër sy”, në një mjedis të sigurt”.

Në anën tjetër, “ngurtësia” e instalimeve zyrtare të BDI-së, për sa i përket respektimit të hierarkisë dhe koordinimit, ka qenë gjithmonë “më pak e depërtueshme” se sa strukturat e relaksuara partiake edhe të VMRO-DPMNE-së, e jo lirshmëria proverbiale e LSDM-së. BDI-ja nuk ka asnjë marrëveshje që duhet të koordinohet apo zbatohet, sepse është thënë më shumë se një herë që drejtpërdrejt i përgjigjen fillimisht Ali Ahmetit, e më pas, nëse është e nevojshme, me nomenklaturën e vendosur shtetërore. Legjendat për stereotipe të tilla thonë se ata fillimisht janë “ushtarë të kauzës partiake” (dhe gjithçka që do të thotë kjo), e më pas qytetarë me detyra të caktuara shtetërore në institucione. VMRO-DPMNE mund të ëndërrojë për një besnikëri të tillë, e LSDM-ja as në ëndërr nuk ka mundur ta arrijë.

Më pas vjen i gjithë rrjeti i zyrtarëve dhe klientela e tyre partiake “të përfaqësuar proporcionalisht” në të gjitha institucionet shtetërore, të pavarura dhe parashtetërore, përfshirë strukturat hetimore dhe prokuroriale-gjyqësore, të cilët bëjnë çdo përpjekje për të nisur procedimin apo për të mbledhur prova për dyshime të mundshme. krimin e madh dhe korrupsionin, raportojnë në kohën e duhur, bllokojnë, zvarritin, relativizojnë dhe përgjithësisht e pengojnë deri në atë pikë sa përpjekjet për zbulimin ose vërtetimin e krimit bëhen të pakuptimta.

Madje, opozita shqiptare publikon “vëllime” akuzash për këtë dhe më kot në çdo zgjedhje del sërish e mundur nga BDI. “Kripë mbi atë plagë” politike janë “agjendat e gjelbra”, “platformat e Tiranës”, “kryeministri shqiptar” dhe batuta të ngjashme me të cilat BDI i argëton rregullisht në fushata zgjedhore.

Në fund të fundit, nëse diçka arrin të thyejë këtë “Mur të Madh të Kinës” të paprekshmërisë dhe mbrojtjes, atëherë pasojnë pazaret politike në nivelin më të lartë, ku dihet: Ka një qeveri të LSDM-së apo VMRO-DPMNE-së që mund të mbijetojë politikisht nëse BDI vendos të largohet prej saj. Dhe pse kështu, kur bashkëpunimi mund të jetë produktiv reciprok, në kënaqësinë e të gjithë pushtetarëve! Dhe “të huajt” rregullisht pajtohen me këtë rezultat – edhe kur errësojnë diçka në raportet e tyre vjetore të mërzitshme për këtë apo atë – sepse stabiliteti i shtetit është gjithmonë më i rëndësishëm për ta sesa demokracia. Dhe kështu me vite, tash e dy dekada.

Prandaj ka të drejtë Ali Ahmeti kur me ndjenjën e stagnimit kërkon që VMRO-DPMNE dhe LSDM të ndalojnë akuzat boshe dhe dashakeqe ndaj BDI-së. I gjithë argumenti i dëshmueshëm është në anën e tij. Ju lutem