Viti 2021 ishte një vit i vështirë për fermerët dhe një rekord për investimet në këtë sektor për autoritetet

Bujqësia në Maqedoninë e Veriut për herë të parë pas pavarësisë, në vitin e ri hyn pa ministër. Por se si kjo ndikon në sektor dhe nëse ndryshon agro-pikturën aktuale, ndoshta mund të vlerësohet nga një këndvështrim tjetër, më i largët.

Sipas autoriteteve, viti 2021 do të mbahet mend për pagesat e larta rekord dhe realizimin e 203.5 milionë eurove të investuara direkt në bujqësi, ndërsa për fermerët ky është vetëm një vit tjetër i vështirë me rritje të çmimeve të lëndëve të para, çmime të ulëta blerjeje, rritje të kostove të prodhimit dhe rritje të fortë. ndryshime të theksuara klimatike.

Pandemia e koronës, thonë fermerët, ka nxjerrë në sipërfaqe të gjitha dobësitë dhe problemet që janë grumbulluar prej dekadash. Jemi duke u bërë të varur nga importi i ushqimeve, nuk është krijuar ende një sistem stabil i prodhimit me kontratë dhe nuk janë zgjidhur problemet me blerjen dhe shitjen.

Në lidhje me krizën, fermerët vlerësojnë se ngrirja e çmimeve të ushqimeve bazë është një masë e mirë, por e vonuar që duhet të ishte futur më herët. Ata bëjnë të ditur edhe rritje të çmimeve, sidomos për bukën, qumështin dhe mishin. (INA)