Roberta Metsola është zgjedhur për të pasuar David Sassoli në postin e presidentit të Parlamentit Evropian duke fituar një shumicë absolute prej 458 votash.

Sipas mediave të huaja, përcjell Telegrafi, Metsola, një anëtare e grupit të krahut të djathtë EPP nga Malta, ishte midis katër kandidatëve për këtë pozicion, së bashku me Sira Rego të Spanjës (radikalja e majtë), Kosma Zlotowski e Polonisë (ECR, Euroskeptikët) dhe Alice Bah Kuhnke e Suedisë (të Gjelbërit).

Alice ishte pretendentja më e afërt, duke fituar 101 vota, me Sira që fitoi 58.

Secili nga kandidatët ia bëri kërkesën kolegëve eurodeputetë në Strasburg të martën për të pasuar Sassoli, i cili vdiq më 11 janar dhe mandati i të cilit përfundoi këtë javë.

Metsola është eurodeputete që nga viti 2013 dhe nënkryetar i Parlamentit që nga viti 2020.

Ligjvënësi konservator së fundmi fitoi shikueshmëri duke marrë detyrën nga Sassoli, i cili mungoi në sallë për disa javë për shkak të sëmundjes.

Por nëna e katër fëmijëve ka tërhequr gjithashtu kritika nga disa prej kolegëve të saj për pikëpamjet e saj kundër abortit.

E vetëdijshme për rezervat që ka ngjallur për këtë çështje, ajo tha se “detyra e saj do të jetë të përfaqësojë qëndrimin e parlamentit”, duke përfshirë të drejtat seksuale dhe riprodhuese.