“Në 2-3 javët e ardhshme do të kemi 3.000 raste me Covid-19, të merren masa kufizuese”

Profesori universitar Dejan Trajkovski parashikon se në 2-3 javët e ardhshme mund të kemi 2-3000 raste me coronavirus.

“Sot ne praktikisht kompensuam numrat e humbur dhe u kthyem në vijën e trendit të rritjes eksponenciale. Ky është një tregues i qartë i rritjes së transportueshmërisë së omicron, i cili gjatë dominimit të sforcimit delta ishte në rënie të vazhdueshme (me rritjen e maturimit) dhe nuk varej shumë nga numri i testeve. Kjo normë nuk u rrit shumë as në periudhën e Vitit të Ri për festime.

Në vendin tonë, numri i testeve është një faktor kufizues, por nëse do të testonim më shumë, me një incidencë ditore prej 0.35% (siç disponohet aktualisht në Shtetet e Bashkuara, për shembull) në kulmin e valës do të kishim pothuajse 6.000 raste në ditë. Por testimi i dobët në vendin tonë do të na tregojë vetëm majën e ajsbergut, pra ndoshta vetëm 2.000-3.000 raste në ditë”, tha Trajkovski, i cili njihet për llogaritjet e tij matematiko-statistikore për përhapjen e infeksionit.

Sipas tij, shqetësuese është dërgimi i mundshëm i shumë punonjësve në pushim mjekësor, i cili mund të çojë në prishje të procesit të punës në shumë kompani dhe institucione, me të gjitha pasojat negative ekonomike.