“Largimi i të rinjve do të ndalohet kur Maqedonia e Veriut të integrohet në BE”


Polonia mbështet pa kushte integrimin evropian të Maqedonisë. Nga këndvështrimi ynë, këto negociata të anëtarësimit duhet të fillojnë menjëherë.

Negociatat e anëtarësimit do të ofrojnë një hap më të mirë drejt stabilizimit të Ballkanit Perëndimor dhe një të ardhme më të mirë. Kështu deklaroi ambasadori i Republikës së Polonisë, Wojciech Ticzynski gjatë vizitës së tij në Kavadar.

“E di që largimi i të rinjve është problem në Maqedoninë e Veriut, dhe deri para disa kohësh ishte në Poloni. Për të adresuar këtë problem, duhet të krijohen kushte më të mira mësimi dhe pune për të rinjtë. Për të qëndruar në vendin e tyre. Historikisht, Polonia ka qenë gjithmonë një vend me shumë njerëz që emigruan. Kur Polonia u bashkua me Bashkimin Evropian, dy milionë nga të rinjtë tanë shkuan jashtë vendit. Na u deshën pothuajse 15 vjet për ta ndaluar atë. Tani nga viti 2019 është ndalur dhe tani kemi më shumë të kthyer sesa largim. Për të ndalur një situatë të tillë duhet një zhvillim më i madh i situatës ekonomike. Nga këndvështrimi ynë, kjo do të jetë kur Maqedonia e Veriut do të integrohet në Bashkimin Evropian”, tha ambasadori polak.