Qëndrimi për negociatat me Republikën e Maqedonisë së Veriut pas vetë Këshillit të Sigurimit konfirmon atë që kemi si konsensus publik në mesin e forcave politike, tha mbrëmë për “BNT” eurodeputeti i DPS-së, Ilhan Kyuchyuk.

Marrëveshja e vitit 2017 dha një bazë të mirë për fillimin e bisedës reale me Republikën e Maqedonisë së Veriut dhe qëndrimet pasuese të Kuvendit Kombëtarë Bullgarë dhe të qeverisë së atëhershme.

“Unë nuk shoh ndonjë ndryshim domethënës nga pozicioni i Bullgarisë deri tani”, tha Kyuchyuk.

Ai theksoi se sheh një mundësi që qeveria bullgare të jetë më aktive në bisedimet me Maqedoninë e Veriut dhe deri më tani pengesa kryesore konkrete në të dyja vendet është situata e keqe politike.

Eurodeputeti shprehu dyshime për përshtatshmërinë e përcaktimit të afateve, çdo politikan me përvojë e di që vendosja e afateve fsheh rreziqet e veta.

“Më duket se në zgjidhjen e një çështjeje kaq komplekse, vendosja e afateve nuk do të ndihmojë në zgjidhjen e saj, përkundrazi – problemet do të thellohen.
“Shmangia e afateve specifike më duket se është një pozicion më largpamës”, tha Kyuchyuk.

Sipas tij, çështja me Maqedoninë e Veriut kryesisht zbret në dy tema kryesore – biseda për historinë, e cila është shumë e rëndësishme për fqinjin tonë lindor, tema tjetër është biseda për të ardhmen.

“A po e arrijmë qëllimin tonë kombëtar duke i vënë bllokadë rrugës së RMV-së, e ajo është që vendi të jetë pjesë e kësaj hapësire qytetëruese, në të cilën jemi dhe në të njëjtën kohë t’i japim shtysë zgjerimit në drejtim të Ballkani Perëndimor – për mendimin tim jo. Këto nuk janë pritshmëri dhe nuk është në interesin kombëtar të Bullgarisë”, tha eurodeputeti i MRF.

Sipas tij, duhet të gjenden perspektiva të mjaftueshme që të dy vendet të ecin drejt rrugës së anëtarësimit të Maqedonisë së Veriut në BE.