-ads3-

Shpresoj se në qershor dhe korrik do të kemi marrëdhënie më të mira me Bullgarinë dhe se do të jemi një hap afër zgjidhjes së çështjeve të hapura që i kemi, theksoi kryeministri Dimitar Kovaçevski, duke theksuar se para takimit me kolegun e tij bullgar Kiril Petkov marrëdhëniet midis dy vendeve ishin në nivel shumë të ulët dhe se vazhdimisht kanë ardhur mesazhe negative edhe nga Sofja, por nga ne nga propagandistë të ndryshëm.

Ai, për takimin me Petkovin , në intervistën për Kanal 5 komentoi se ajo ka kaluar në frymë pozitive dhe se kanë biseduar për kthimin e besimit.

“Suksesin e atij takimi unë e shoh përmes prizmit të tonit dhe mënyrës së re të komunikimit që kemi dërguar përmes tij, sepse takimi ka kaluar në frymë pozitive ku kemi biseduar për tejkalimin e problemeve, por kryesisht kemi biseduar se si ta sjellim atë. besimi dhe si të përfshihet një numër më i madh, jo vetëm i institucioneve, por edhe i palëve të interesuara në shoqëri, për të qenë në gjendje të kontribuojnë në një proces pozitiv të rikthimit të besimit, por edhe në ndërtimin e projekteve të vlefshme për të ardhmen dhe për standardin jetësor të qytetarëve”, theksoi Kovaçevski.

Kryeministri, rreth periudhës në të cilën mendon se do të zgjidhet kon me Bullgarinë, theksoi se nuk i lidhez me afatet konkrete.

“Unë asnjëherë nuk lidhem me data dhe nuk lidhem me afate konkrete. Unë jam optimist, por jam optimist racional që beson në arritjen e qëllimit, por ai po punon për ta arritur atë qëllim dhe pikërisht ajo që bëmë me kryeministrin e Bullgarisë Petkov është punë në drejtim të arritjes së qëllimit”, tha Kovaçevski.

Kryeministri potencoi se Ministria e Punëve të Jashtme është në kapacitetin dhe komunikimin e tij të plotë me MPJ-në e Bullgarisë dhe se ata bisedojnë  për të gjitha ato çështje për të cilat duhet të gjindet zgjidhje.

“Unë kam një qasje se duhet të arrijmë shpejt në zgjidhje, megjithatë assesi të mos nxitojmë dhe prandaj edhe them se afatet janë plani im i dytë dhe një zgjidhje cilësore që do të ruajë dinjitetin e qytetarëve maqedonas dhe bullgarë dhe do të miratohet. në frymën e vlerave evropiane në përputhje me rregullat e BE-së, atëherë mund të themi se do të kemi zgjidhje”, theksoi Kovaçevski.

Unë siguroj se askush nuk duhet të ketë frikë se dikush do të bëjë diçka në dëm të interesave kombëtare.

“Unë deri ani në shumë raste e kam përsëritur se gjuha e shtetit dhe identiteti i popullit janë gjëra për çka nuk bisedohet. Ato janë të definuara. Prandaj ka bisedime, prandaj ka një proces diplomatik përmes Ministrisë së Jashtme në të cilin duhet të zgjidhen ato probleme dhe të zgjidhen ato mendime të ndryshme. Sigurisht pa ndërhyrë në interesat kombëtare të vendit tonë apo Bullgarisë, duke respektuar rezolutën e Kuvendit të Maqedonisë së Veriut, kur të merret vendimi që ajo të sillet në përputhje me rregulloren e vendit tonë, sepse tek ne saktësisht përshkruhet se cilat vendime i sjell shteti dhe cilat Kuvendi”, tha Kovaçevski.

Kovaçevski: Shpresoj në qershor dhe korrik të jemi një hap afër zgjidhjes së çështjeve të hapura me Bullgarinë

by D V Thursday, January 20, 2022, 23:13

SHARE

Shkup, 20 janar – Shpresoj se në qershor dhe korrik do të kemi marrëdhënie më të mira me Bullgarinë dhe se do të jemi një hap afër zgjidhjes së çështjeve të hapura që i kemi, theksoi kryeministri Dimitar Kovaçevski, duke theksuar se para takimit me kolegun e tij bullgar Kiril Petkov marrëdhëniet midis dy vendeve ishin në nivel shumë të ulët dhe se vazhdimisht kanë ardhur mesazhe negative edhe nga Sofja, por nga ne nga propagandistë të ndryshëm.

Përmbajtja rifillon pas shpalljes

Zgjidhja është zbuluar më në fund: nëse keni kërpudhat në gishtërinjtë tuaj, bëjeni këtë tani

Sponsored by MonadPlug

 

Ai, për takimin me Petkovin , në intervistën për Kanal 5 komentoi se ajo ka kaluar në frymë pozitive dhe se kanë biseduar për kthimin e besimit.

“Suksesin e atij takimi unë e shoh përmes prizmit të tonit dhe mënyrës së re të komunikimit që kemi dërguar përmes tij, sepse takimi ka kaluar në frymë pozitive ku kemi biseduar për tejkalimin e problemeve, por kryesisht kemi biseduar se si ta sjellim atë. besimi dhe si të përfshihet një numër më i madh, jo vetëm i institucioneve, por edhe i palëve të interesuara në shoqëri, për të qenë në gjendje të kontribuojnë në një proces pozitiv të rikthimit të besimit, por edhe në ndërtimin e projekteve të vlefshme për të ardhmen dhe për standardin jetësor të qytetarëve”, theksoi Kovaçevski.

Kryeministri, rreth periudhës në të cilën mendon se do të zgjidhet kon me Bullgarinë, theksoi se nuk i lidhez me afatet konkrete.

“Unë asnjëherë nuk lidhem me data dhe nuk lidhem me afate konkrete. Unë jam optimist, por jam optimist racional që beson në arritjen e qëllimit, por ai po punon për ta arritur atë qëllim dhe pikërisht ajo që bëmë me kryeministrin e Bullgarisë Petkov është punë në drejtim të arritjes së qëllimit”, tha Kovaçevski.

Kryeministri potencoi se Ministria e Punëve të Jashtme është në kapacitetin dhe komunikimin e tij të plotë me MPJ-në e Bullgarisë dhe se ata bisedojnë  për të gjitha ato çështje për të cilat duhet të gjindet zgjidhje.

“Unë kam një qasje se duhet të arrijmë shpejt në zgjidhje, megjithatë assesi të mos nxitojmë dhe prandaj edhe them se afatet janë plani im i dytë dhe një zgjidhje cilësore që do të ruajë dinjitetin e qytetarëve maqedonas dhe bullgarë dhe do të miratohet. në frymën e vlerave evropiane në përputhje me rregullat e BE-së, atëherë mund të themi se do të kemi zgjidhje”, theksoi Kovaçevski.

Unë siguroj se askush nuk duhet të ketë frikë se dikush do të bëjë diçka në dëm të interesave kombëtare.

“Unë deri ani në shumë raste e kam përsëritur se gjuha e shtetit dhe identiteti i popullit janë gjëra për çka nuk bisedohet. Ato janë të definuara. Prandaj ka bisedime, prandaj ka një proces diplomatik përmes Ministrisë së Jashtme në të cilin duhet të zgjidhen ato probleme dhe të zgjidhen ato mendime të ndryshme. Sigurisht pa ndërhyrë në interesat kombëtare të vendit tonë apo Bullgarisë, duke respektuar rezolutën e Kuvendit të Maqedonisë së Veriut, kur të merret vendimi që ajo të sillet në përputhje me rregulloren e vendit tonë, sepse tek ne saktësisht përshkruhet se cilat vendime i sjell shteti dhe cilat Kuvendi”, tha Kovaçevski.

Kryeministri përkujtoi se është caktuar seancë e përbashkët e qeverive së Maqedonisë së Veriut dhe Bullgarisë, në Sofje për të cilën tashmë janë përcaktuar ministrat dikasterial të vendit të cilët do të marrin pjesë.

“Megjithatë qëllimi është që në punën e grupeve të punës, të cilat do të zhvillohen praktikisht në baza javore, jo vetëm të përfshihen politikanët, por të përfshihen edhe komunitetet e biznesit, dhomat e tregtisë, përfaqësues të universiteteve, përfaqësues të organizatave rinore. të cilat mund të kontribuojnë në forcimin e marrëdhënieve të mira fqinjësore, mbi të gjitha bashkëpunimin”, theksoi Kovaçevski.

Rreth kërkesave për futjen e pakicës bullgare në Kushtetutë, kryeministri tha se çdoherë i ka mbështetur të drejtat e të gjitha komuniteteve më të vogla.

“Ne tani më në Kushtetutë kemi komunitete, nëse qytetarët të cilët kanë përzgjedhje të tyre tjetër, ndërsa këtë e kanë kërkuar, malazezët, kroatët dhe qytetarët që e përkufizojnë veten si bullgarë e kanë kërkuar tashmë, atëherë kjo kërkesë është legjitime për të qenë pjesë e procesit të hyrjes në Kushtetutë. Unë gjithmonë kam mbështetur të drejtat e të gjitha komuniteteve më të vogla. Sido që të jetë ai komunitet, por ka një procedurë dhe ka një procedurë në vend që quhet ndryshime kushtetuese dhe zgjat një kohë më të gjatë dhe duhet një konsensus më i gjerë edhe brenda Kuvendit. Dhe në një kohë kur do të hyjmë në BE, do ta bëjmë, duke qenë se duhen bërë ndryshime kushtetuese. Mund të flasim për mënyrën dhe procedurën dhe momentin kur do të bëhet, por megjithatë duhet të bëhet përmes dialogut brenda vendit dhe normalisht përmes bisedimeve që i kemi me Republikën e Bullgarisë”, deklaroi Kovaçevski.

Rreth ambasadorit të ri të Maqedonisë së Veriut në Bullgari, kryeministri tha se nuk ka të preferuar personal dhe se ende nuk dihet se kush do të jetë ambasador në Sofje.

Ai theksoi se e ka urdhëruar ministrin e Punëve të Jashtme Bujar Osmani ta bëjë listën e emrave potencialë për ambasador në Republikën e Bullgarisë.

“Atë që kam kërkuar nga ministri Osmani është që të bëjë një listë të kandidatëve potencial në bazë të kualifikimeve, në bazë të përvojës. Ai duhet të bëjë një listë të gjatë, pastaj të bëjë një listë të shkurtër në bazë të kritereve dhe pastaj së bashku dhe normalisht presidenti të japë mendimin e tij, të zgjedhë kandidatin dhe ambasadorin më të përshtatshëm që do të na përfaqësojë në Republikën e Bullgarisë”, tha Kovaçevski.

Lidhur me spekulimet për kandidatë të mundshëm për ambasadorë në Sofje, Kovaçevski tha se ato nuk janë të vërteta.

“Dua t’i përgënjeshtroj ato paralajmërime se është biseduar dhe dua t’u them edhe njëherë se unë nuk kam të preferua personal, por ai që do të zgjidhet duhet të jetë i preferuar i Republikës së Maqedonisë”, theksoi Kovaçevski.