Bashkohen Omicron Dhe Delta, Arrin Varianti “Frankenshtajn”?

Shkencëtarët kanë paralajmëruar se përparimi marramendës i llojit omicron siguron që nuk do të jetë versioni i fundit i virusit korona që do të shqetësojë botën.
Çdo infeksion i jep virusit një shans për mutacion dhe omicron ka një avantazh ndaj paraardhësve të tij – ai përhapet shumë më shpejt pavarësisht se shfaqet në një kohë kur imuniteti global nga vaksinat dhe sëmundjet e mëparshme është forcuar.

Kjo do të thotë më shumë njerëz tek të cilët virusi mund të vazhdojë të zhvillohet.
“Sa më shpejt të përhapet omikroni, aq më shumë mundësi ka për mutacion, i cili potencialisht mund të çojë në më shumë variante,” i tha AP Leonardo Martinez, një epidemiolog në Universitetin e Bostonit.

Hulumtimet tregojnë se varianti Omicron është të paktën dy herë më ngjitës se delta dhe të paktën katër herë më ngjitës se versioni origjinal i virusit.
Dhe ka disa rrugë të mundshme për evolucionin e tij.

Një nga rrugët e mundshme është se me omikron dhe delta, njerëzit mund të marrin infeksione të dyfishta që mund të çojnë në, siç tha Dr. Ray, “variantin frankenshtajn” (Variant Frankenstein +), hibride me karakteristika të të dy llojeve.
Megjithëse omicron është më i mirë në shmangien e sistemit imunitar sesa delta, vaksinat ende ofrojnë mbrojtje dhe përforcuesit reduktojnë në masë të madhe gjasat e sëmundjeve të rënda, shtrimit në spital dhe vdekjes.