Anketë e re: BDI më e fortë se të gjitha partitë shqiptare bashkë

Instituti për Hulumtime Politike nga Shkupi (IPIS) ka realizuar një anketë të shkurtër telefonike në periudhën 17-19 janar 2022 me 1124 të anketuar të rritur në Republikën e Maqedonisë. Në anketë, qytetarët shprehën qëndrimet e tyre për mbështetjen e tyre për partitë politike dhe politikanët, si dhe për zgjedhjen e qeverisë së re.

Për të vëzhguar relativitetin dhe paanshmërinë e hulumtimit, u krijua një pyetësor i paanshëm dhe objektiv, mbi bazën e të cilit më vonë u krye anketa.

Në anketë, qytetarët shprehën qëndrimet e tyre për mbështetjen e tyre për partitë politike dhe politikanët, si dhe për zgjedhjen e qeverisë së re.

Siç mund të supozohet si trend pas zgjedhjeve lokale, vlerësimin më të lartë mes votuesve e ka opozita VMRO-DPMNE. Për këtë parti në zgjedhjet parlamentare do të votonin 22,5 për qind e të anketuarve, ndërsa për LSDM-në në pushtet janë të gatshëm të votojnë 17,9 për qind e të anketuarve.

Përqindja e qytetarëve që nuk e dinë se për kë do të votonin për momentin është shumë e lartë (18.3%), dhe 14.4% e të anketuarve thonë kategorikisht se nuk do të mbështesin asnjë parti politike në zgjedhjet e ardhshme. 11.2 për qind e të anketuarve nuk kanë dashur të thonë se cilin opsion politik mbështesin aktualisht.

Shumica e të anketuarve (32,8 për qind) kanë thënë se nuk i besojnë asnjë politikani, ndërsa nga ata që ende besojnë në dikë, shumica kanë zgjedhur liderin e VMRO-DPMNE-së, Hristijan Mickoski (17,7 për qind). Zoran Zaev hoqi dorë nga politika, por ende ka një përqindje relativisht të lartë të besimit te qytetarët (9,5 për qind), gjë që nuk mund të thuhet për pasardhësin e tij Dimitar Kovaçevski, të cilit i besojnë 5,5 për qind e të anketuarve.

Prandaj, Ali Ahmeti mund të mburret me 7.1 për qind besim në mesin e të anketuarve.

Qytetarët besojnë se me zgjedhjen e Qeverisë së re nuk do të ketë përmirësim dhe se kriza politike në Maqedoni nuk do të tejkalohet.

Hulumtimi është realizuar duke përdorur mostrën e rastësishme e cila është shtresuar për të ruajtur përfaqësimin e popullatës së Republikës së Maqedonisë. Ai vëzhgoi specifikat demografike të popullsisë si strukturë gjinore, grupmosha, niveli i arsimimit dhe përkatësisë etnike, me ndarjen e duhur të të anketuarve sipas vendbanimit dhe zonës zgjedhore, ku Shkupi është marrë si njësi e veçantë për shkak të karakteristikave të tij.

Sondazhi u krye për nevojat e IPIS-it për të analizuar vlerësimet e partive dhe perceptimet për një qeveri të re. Sondazhi financohet nga fondet e veta të IPIS.