Zaev ndau pllaketa me mirënjohje për deputetët e përbërjes së parë shumëpartiake të Kuvendit

Kryeministri Zoran Zaev, në një ceremoni të përshtatshme në kuadët të programit të shënimit të 30-vjetorit të pavarësisë, deputetëve të përbërjes së parë shumëpartiake të Kuvendit nga viti 1991 deri në vitin 1994 u ndau pllaketa mirënjohje si shprehje e respektit të thellë për kontributin e tyre të jashtëzakonshëm në krijimin dhe zhvillimin e shtetit tonë të pavarur dhe sovran.

Në fjalimin e tij në ceremoni, kryeministri Zaev theksoi se letra falënderuese është njohje edhe e Deklaratës së Pavarësisë, vendimit për shpalljen e referendumit, futjes së pluralizmit, krijimit të institucioneve të reja demokratike, zgjedhjes së qeverisë së parë demokratike, për kushtetutën e parë të shtetit të pavarur dhe për angazhimin e gjithanshëm për ndërtimin e atdheut tonë të përbashkët.

Ai shtoi se ata, deputetët, në bazë të deklaratave që i paraprinë referendumit dhe Kushtetutës së parë të Republikës së Maqedonisë së pavarur, ato për sovranitetin e vendit, pavarësinë dhe njohjen ndërkombëtare, miratuan Kushtetutën me të cilën Republika e Maqedonisë është përcaktuar si shtet i pavarur, sovraniteti i të cilit vjen nga qytetarët dhe u përket atyre.

“Ju, deputetët e përbërjes së parë të Kuvendit shumëpartiak, jeni krijuesit e shtetit të ri demokratik dhe social i cili u themelua mbi parimet e demokracisë parlamentare, ndarjes dhe pavarësisë së tri qeverive, shtetit të së drejtës, ekonomisë së tregut dhe paprekshmërisë së pronës private. Sipas të gjitha standardeve të demokracive moderne, tha Zaev në manifestimin në sallën e ceremonive të Qeverisë.

Ai theksoi se historia ka shkruar, ndërsa qytetarët do ta kujtojnë, se deputetët e mandatit të parë të Kuvendit Plural nga viti 1991 deri në vitin 1994 morën pjesë në krijimin dhe miratimin e të gjitha akteve dhe dokumenteve të tjera të nevojshme shtetformuese që hapën qartë rrugën për ndërtimin e një shteti të pavarur dhe sovran.

Kryeministri iu kthye momentit aktual dhe tha se sot, kur shënojmë 30 vjet të shtetit të pavarur, Republika e Maqedonisë së Veriut, si partner i barabartë në aleancën më të fuqishme të sigurisë dhe politikës NATO, ndan vlerat e Aleancës, ndërsa si kandidat për anëtarësim në BE pranoi dhe promovoi vlerat evropiane si rezultat i vullnetit të shprehur lirisht të popullit dhe përmes institucioneve politike dhe që përmes një qasjeje të hapur treguam gatishmëri për të bashkëpunuar me të gjithë fqinjët tanë dhe Maqedonia e Veriut filloi të ndryshojnë imazhin për Ballkanin.

Në emër të deputetëve në ceremoni u drejtuan edhe Gjulistana Markovska dhe Muhamed Halili.

Në fjalimin e saj në shenjë falënderimi për mirënjohjen, deputetja nga përbërja e parë e Kuvendit shumëpartiak, Gjulistana Markovska tha se pavarësisht nga përkatësitë e ndryshme partiake, deputetët e gjeneratës 1991-1994 kishin një yll të përbashkët udhërrëfyes – ardhmërinë e Maqedonisë si një shtet të pavarur dhe të begatë.

Deputeti Halili theksoi se përbërja e parë parlamentare në Kuvendin Plural ka një kontribut të jashtëzakonshëm në harmonizimin e marrëdhënieve ndëretnike dhe promovimin e të drejtave të komuniteteve pakicë që u arritën me mbështetjen e gjithë popullit në vend.