Këto janë gjashtë armët më të fuqishme në botë

Armët kanë ndryshuar dhe evoluar gjatë gjithë historisë. Format e para të armëve ishin gurë të paformuar dhe shtiza druri. Besohet se janë përdorur nga njeriu për vetëmbrojtje dhe gjueti.Me zbulimin e barutit erdhi evolucioni i vërtetë i armëve. Armët e para të zjarrit u quajtën “muskets”. Me inteligjencën artificiale, armët u bënë më të sakta, më të rrezikshme, më vdekjeprurëse. Kështu kaluam nga guri dhe shkopi i paformuar te kallashnikov, pistoleta dhe pushkët e panumërta, bomba, granata, mina etj.

Në varësi të tipologjisë që kanë, armët kategorizohen në armë të ftohta, zjarri, mekanike, kimike, biologjike, bërthamore dhe psikologjike. Sigurisht, armët bërthamore tejkalojnë të gjitha armët e tjera të bëra deri më sot, sepse ato kanë fuqi të mëdha shkatërruese dhe mund të shkatërrojnë një qytet të tërë dhe një pjesë të madhe të popullsisë. Rrezatimi pas një sulmi bërthamor mbetet i pranishëm për dekada. Pikërisht për shkak të fuqisë së tepruar të kësaj arme, e cila është arma më e fuqishme në botë, ajo është përdorur vetëm dy herë në histori, të dyja herët vetëm disa ditë para përfundimit të Luftës së Dytë Botërore, kur u hodhën dy bomba atomike, “Njeriu i vogël” dhe “Njeriu i shëndoshë”, ku shkatërruan Hiroshimën dhe Nagasakin.

Më poshtë ju listojmë 6 armët më të fuqishme në botë:

1. RPG

Është një armë raketore me krahë, që lëshon raketa të pajisura me kokë shpërthyese. Shumica e RPG-ve mund të përdoren nga ushtarët individual si armë anti-tank. Për shkak të kostos së ulët dhe efikasitetit të lartë, RPG përdoret në mbi 40 vende në botë, transmeton Metro.

2. SAM

Është një raketë e projektuar për t’u nisur nga toka për të shkatërruar raketa të tjera ose avionë. Është një lloj arme e sistemit anti-ajror, e krijuar për të anuluar ose zvogëluar efektivitetin e veprimit ajror armiqësor.

3. AH-64 Gunship Apache

Boeing AH-64 Apache është një helikopter sulmues binjak. Helikopteri u prezantua në shërbimin e Ushtrisë Amerikane në Prill 1986. Është bërë helikopteri kryesor sulmues i shumë kombeve, duke përfshirë Greqinë, Japoninë, Izraelin, Holandën, Singaporin dhe Emiratet e Bashkuara Arabe.

4. F-35 Rrufeja II

F-35 Lightning II është një aeroplan luftarak me motor 5G. Ka për qëllim dominimin në hapësirën ajrore, luftën kundër caqeve në tokë dhe det.

5. Nimitz Class Aircraft Carrier

Bëhet fjalë për transportues avionësh. Nimitz është transportuesi i parë i avionëve në kategorinë e tij dhe një nga anijet më të mëdha luftarake në botë. Nimitz është i vetmi aeroplanmbajtës në llojin e tij, që nuk mban emrin e plotë të personit nga i cili ka marrë emrin, por mban vetëm mbiemrin.

6. Arma kimike – virusi Kimera

Virusi “kimera” përcaktohet nga Qendra Biologjike Veterinare si një mikroorganizëm i ri hibrid, i krijuar duke bashkuar acidin nukleik me dy ose më shumë mikroorganizma të ndryshëm. Kombinimi i dy viruseve patogjenë rrit vdekshmërinë e virusit të ri, prandaj ka pasur raste kur viruset kimerikë janë konsideruar si armë.