Cilat janë ditët jopune gjatë janarit

Në vitin 2021, qytetarët e Maqedonisë së Veriut do të kenë pesë fundjava të zgjatura. Prej gjithsej 11 ditë jo-pune për të gjithë qytetarët, pesë shoqërohen me fundjavën, ndryshe nga ky vit, kur kishte gjashtë fundjavë festive të zgjatura.

Fundjava e parë e zgjatur për të gjithë qytetarët do të jetë gjatë festave të Vitit të Ri, kur dita jo-pune është 1 janari, e premtja.

Dita e dytë jo-pune që bashkohet me fundjavën është 3 maji, dita e dytë e festës krishtere – Pashkët.

Do të ketë fundjavë të zgjatur për 24 maj – Dita e Shën Cirilit dhe Metodit, e cila është ditë jo-pune dhe është e hëne.

Експертите истакнуваат: Нанесете го овој гел и болката ќе исчезне веднаш. Тајната е во…
Qytetarët do të kenë fundjavë të zgjatur për Ditën e Republikës – 2 gusht, i cili vitin e ardhshëm është të hënën. Dita e kryengritjes popullore – 11 tetori është një tjetër ditë jo-pune që lidhet me fundjavën, sepse është edhe e hënë.

Ditët jo-pune për të gjithë qytetarët janë: Krishtlindja – 7 janar (E enjte), 1 maj (E shtunë), 13 maj Ramazan Bajrami, Dita e Pavarësisë – 8 shtatori (E mërkurë), Dita e Luftës Revolucionare Maqedonase – 23 tetori (E shtunë), 8 dhjetor – Shën Klementi i Ohrit (E mërkurë).

Për qytetarët e besimit ortodoks ditë jo-pune është dhe Buzmi – 6 janari, një ditë para Krishtlindjes,19 janari – Epifania (E martë), 30 prilli, E Premtja e Madhe para festës së Pashkëve dhe 18 qershori (E premte) për Rrëshajën. Gjithashtu ditë jo-pune për qytetarët e fesë ortodokse ditë jo-pune është 28 gushti (E shtunë), Supozimi i Shën Mërisë.

Për qytetarët e fesë katolike gjithashtu ditë jo-pune janë: 5 prill (E hënë) – Pashkët, dita e dytë e Pashkëve, 1 nëntor – e hënë, Festa e të gjithë Shenjtorëve, si dhe 25 dhjetori (E shtunë) – dita e parë e Krishtlindjes.

Ndërsa, ditë jo-pune për qytetarët e fesë myslimane është 20 korriku (E martë) – Kurban Bajrami.

Programi i ditëve të jo-pune për vitin 2021

Në përputhje me Ligjin për festat e Republikës së Maqedonisë të Veriut (Gazeta Zyrtare e RMV-së nr. 21/98 dhe 18/07) në 2021 ditë jo-pune janë:

Për të gjithë qytetarët

1 janar (E premte), Viti i Ri,
7 janar (E enjte), Krishtlindja, dita e parë e Krishtlindjes sipas kalendarit ortodoks,
1 maj (E shtunë), Dita e Punës,
3 maj (E hënë), Pashkët, dita e dytë e Pashkëve sipas kalendarit ortodoks,
13 maj (E enjte), Ramazan Bajrami, dita e parë e Ramazan Bajramit,
24 maj (E hënë) “Shën Qirili dhe Metodi
2 gusht (E hënë), Dita e Republikës,
8 shtator (E mërkurë), Dita e Pavarësisë,
11 tetor (E hënë), Dita e Kryengritjes Popullore,
23 tetor (E shtunë), Dita e Luftës Revolucionare Maqedonase,
8 dhjetor (E mërkurë), “Shën Klimenti i Ohrit”

Për qytetarët e besimit mysliman

20 korrik (E martë), Kurban Bajrami, dita e parë e Kurban Bajramit,

Për qytetarët e besimit ortodoks

6 janar (E mërkurë), Buzmi, një ditë para Krishtlindjes,
19 janar (E martë), Epifania (Festa e Ujit të Bekuar),
30 prill (E premte), E Premte e Madhe, e premtja para Pashkëve,
18 qershor (E premte), Rrëshaja, e premte para Rrëshajëve,
28 gusht (E shtunë), Supozimi i Shën Mërisë.

Për qytetarët e besimit katolik

5 prill (E hënë), Pashkët, dita e dytë e Pashkëve,
1 nëntor (E hënë), Festa e të gjithë Shenjtorëve,
25 dhjetor (E shtunë), dita e parë e Krishtlindjes.

Për qytetarët që i përkasin bashkësisë shqiptare në Republikën e Maqedonisë të Veriut

22 nëntor (E hënë), Dita e Alfabetit Shqip,

Për qytetarët që i përkasin bashkësisë serbe në RMV

27 Janar (E mërkurë), Shën Sava,

Për qytetarët që i përkasin bashkësisë rome në RMV

8 Prill (E enjte), Dita Ndërkombëtare e Romëve,

Për qytetarët që i përkasin bashkësisë vllahe në RMV

23 maj (E diel), Dita Kombëtare e Vllehëve,

Për qytetarët që i përkasin bashkësisë hebre në RMV

16 shtator (E enjte), Yom Kipur, dita e parë e Yom Kipur,

Për qytetarët që i përkasin bashkësisë boshnjake në RMV

28 shtator (E martë), Dita Ndërkombëtare e Boshnjakëve,

Për qytetarët që i përkasin bashkësisë turke në RMV

21 dhjetor (E martë), Dita e Mësimit të Gjuhës Turke.