Tërmeti në Shkup shkakton reagime në Greqi dhe Perëndim, në rrezik marrëveshja e Prespës

Kriza politike në Maqedoninë e Veriut dhe çdo paqartësi në lidhje me zbatimin e Marrëveshjes së Prespës kanë krijuar konfrontime politike në Greqi mes qeverisë dhe SYRIZA-s, përcjell KDP.

“Zgjedhja jonë për të mos nxituar për të ratifikuar Marrëveshjen e Prespës rezulton e saktë, pasi dokumenti përbën një aplikim të duhur të mekanizmit të kontrollit”, ​​tha zëdhënësi i qeverisë Janis Ekonomu duke shkaktuar reagimin e dhunshëm të opozitës zyrtare.

SYRIZA e cilësoi politikën e jashtme të qeverisë së Nea Demokratia si të rrezikshme, duke vënë në dukje se “në një periudhë të destabilizimit të Qeverisë Zaev, e cila pranoi ndryshimin e emrit kushtetues në Maqedoninë e Veriut dhe ndërkohë që të njëjtit mendim të saj, ata të VMRO-së, kërcënojnë me rishikim të marrëveshjes, z. Mitsotakis, përmes përfaqësuesit të tij, në vend që të dërgojë mesazh të qartë të mbështetjes për Marrëveshjen, këmbëngul se gjoja arsyetohet se e cenon atë në dy vitet e fundit, duke mos ratifikuar memorandumet”.

Gjithsesi, ajo që është interesante është se situata që është krijuar në Maqedoninë e Veriut ka luhatur si në Athinë ashtu edhe në kryeqytetet kryesore të Perëndimit.

SHBA dhe BE-ja kanë theksuar nevojën e respektimit të plotë të Marrëveshjes së Prespës ditët e fundit. Ambasadori i SHBA-së në Athinë, Jeffrey Payat, e bëri këtë në një mënyrë të bujshme në Samitin e fundit të Selanikut.

Në fakt, Athina ka thënë në Shkup se respektimi i Marrëveshjes së Prespës është parësor, pavarësisht situatës politike në shtetin fqinj dhe në çdo rast i vëzhgon në mikroskop zhvillimet.

Kyriakos Mitsotakis në intervistën e tij të fundit për MEGA kishte thënë me kuptim, duke u thënë liderëve politikë të Maqedonisë së Veriut se “marrëveshjet kanë të bëjnë me shtetet dhe jo qeveritë”.

Në të njëjtën frymë, Nikos Dendias nën dritën e të dhënave të reja ka theksuar se Maqedonia e Veriut duhet të sigurojë zbatimin e plotë, konsistent dhe besnik të Marrëveshjes së Prespës pasi qeveritë vijnë e shkojnë, shtetet dhe angazhimet, por qëndrojnë.

Ndërsa Miltiadis Varvitsiotis sqaroi gjithashtu se nëse do të kishte një kthim në një logjikë nacionaliste që përmbysi acquis të Marrëveshjes së Prespës, atëherë Greqia do të ripërcaktojë qëndrimin e saj ndaj zgjerimit të BE-së në Ballkanin Perëndimor.