-ads3-

Në samitin e klimës të Kombeve të Bashkuara që po mbahet në Glasgou të Skocisë, liderët botërorë kanë theksuar pandërprerë nevojën për të kufizuar ngrohjen globale në 1.5 gradë Celsius.

Marrëveshja e Parisit e 2015-ës i detyron vendet të kufizojnë rritjen mesatare globale të temperaturës në më poshtë se 2 gradë Celsius dhe të synojnë 1.5 gradë Celsius. Shkencëtarët kanë thënë se kalimi i pragut prej 1.5 gradë Celsius rrezikon të shkaktojë efekte të ndryshimeve klimatike shumë më të rënda te njerëzit, kafshët e egra dhe ekosistemet.

Parandalimi i ngrohjes globale kërkon pothuajse përgjysmimin e emetimeve globale të dioksidid të karbonit (CO2) deri në vitin 2030 nga nivelet e vitit 2010 dhe uljen e emetimeve në zero deri në vitin 2050.

Shkencëtarët, aktivistët dhe politikanët në samitin e quajtur COP26, po debatojnë sesi ta arrijnë këtë.

Por, cili është ndryshimi midis temperaturës 1.5 gradë Celsius dhe 2 gradë Celsius? Agjencia Reuters ka kërkuar nga shkencëtarët ta shpjegojnë këtë:

Cila është situata aktuale?
Tashmë bota është ngrohur në rreth 1.1 gradë Celsius mbi nivelet para-industriale. Katër dekadat e fundit ishin më të nxehta se çdo dekadë, që nga viti 1850.

“Kurrë nuk kemi pasur një ngrohje të tillë globale që përfshin disa dekada”, tha shkencëtarja e klimës, Daniela Jacob, nga Qendra e Shërbimit Klimatik në Gjermani.

“Gjysmë gradë do të thotë mot shumë më ekstrem, i cili mund të jetë më i shpesht, më intensiv e me kohëzgjatje më të madhe”, tha Jacob.

Vetëm këtë vit, shirat e rrëmbyeshëm përmbytën Kinën dhe Evropën Perëndimore, duke lënë të vrarë qindra njerëz.