Gjermanët po i mbushin veturat me karburant në Zvicrës, kjo është arsyeja

Zakonisht, banorët e Zvicrës kalojnë kufirin në vendet fqinje për të bërë pazar, pasi atje mallrat janë shumë më lirë. Blerjet ndërkufitare janë një vend kaq i zakonshëm në Zvicër sa gjatë pandemisë duheshin vendosur kufizime.

Por kur bëhet fjalë për mbushjen e benzinës, po ndodh e kundërta: shoferët nga Gjermania janë në radhë në stacionet zvicerane për të furnizuar me karburant veturat e tyre. Për shembull, njerëzit nga rajoni i Konstancës të Gjermanisë vijnë në Kreuzlingen aty pranë, në kantonin Thurgau, për të mbushur dhe kursyer 20 cent për litër karburant pa plumb. “Edhe një herë, ne po shohim një rritje të klientëve nga përtej kufirit”, tha menaxheri i një pike karburanti lokale për gazetën gjermane Südkurier, përcjell albinfo.ch.

Ndërsa diferenca e çmimeve midis Gjermanisë dhe Zvicrës ka dërguar shumë shoferë në jug, nuk është rasti në Francën fqinje, ku kostot e karburantit janë afërsisht të ngjashme me ato në Zvicër.

Pse karburanti është më i lirë në Zvicër?

Arsyeja pse mbushja e një rezervuari është më e lirë në Zvicër është taksa relativisht më e ulët e vendit për benzinën. Vetëm Austria ka taksa më të ulëta për karburantin se Zvicra (ndër fqinjët e Zvicrës). Ndërsa gjermanët mund të kalojnë kufirin për të mbushur me benzinë​​nga Zvicra, trafiku ende shkon në anën tjetër për Diesel, i cili është akoma më i lirë në Gjermani. Një arsye kryesore për këtë është se Diesel subvencionohet më shumë në Gjermani sesa në Zvicër.