Arrihet marrëveshja për klimën, me ndryshimin e minutës së fundit për qymyrin

othuajse 200 vende në botë pranuan një kompromis të diskutueshëm për marrëveshjen për klimën të shtunën, pasi përmbante një ndryshim të minutës së fundit që disa zyrtarë të lartë e quajtën zbutje të gjuhës për qymyrin.

Disa vende, duke përfshirë shtetet e vogla ishullore, thanë se ishin thellësisht të zhgënjyer nga ndryshimi i paraqitur nga India për të “përfunduar gradualisht”, në vend që “të heqë gradualisht” energjinë e qymyrit, burimin e vetëm më të madh të emetimeve të gazeve serrë.

Disa shtete ishin ankuar në ditën e fundit të dy javëve të bisedimeve të OKB-së për klimën në Glasgow, se si marrëveshja nuk mjaftonte, por ata thanë se ishte më mirë se asgjë dhe siguron progres, nëse jo sukses.

Negociatorët nga Zvicra dhe Meksika e quajtën ndryshimin ndaj qymyrit kundër rregullave, sepse erdhi shumë vonë. Megjithatë, ata thanë se nuk kishin zgjidhje tjetër veçse të ulnin kokën dhe të vazhdonin me të.

Ministrja zvicerane e Mjedisit, Simonetta Sommaruga, tha se ndryshimi do ta bëjë më të vështirë arritjen e qëllimit ndërkombëtar për të kufizuar ngrohjen në 1.5 gradë Celsius që nga koha para-industriale. Bota tashmë është ngrohur 1.1 gradë Celsius.

Përveç rishikimit të çështjes së qymyrit, Pakti i Klimës së Glasgout përfshin stimuj të mjaftueshëm financiarë për të kënaqur pothuajse kombet më të varfra dhe zgjidh një problem të gjatë për të hapur rrugën për tregtimin e karbonit.

Draft-marrëveshja thotë se vendet e mëdha ndotëse të karbonit duhet të kthehen dhe të paraqesin premtime më të mëdha për uljen e emetimeve deri në fund të vitit 2022.