-ads3-

Shumë prej nesh kanë pengesë arteriale që në të njëzetat dhe nuk janë në dijeni të asaj që po ndodh derisa të jetë tepër vonë.

Është kritike të njihni treguesit dhe të jeni të kujdesshëm për të vizituar një mjek sa më shpejt të jetë e mundur.

Kjo është një listë e shenjave më të zakonshme të arterieve të bllokuara:

1. Siklet në kofshë ose ije

Arteriet e bllokuara mund të shkaktojnë siklet në këmbë gjatë aktiviteteve të tilla si ecja. Kjo tregon se gjymtyrët tuaja nuk po marrin mjaftueshëm gjak. Shqetësimet e muskujve ose ngërçet në këmbë janë shenja të mundshme. Pozicioni i mpiksjes ose arteries së bllokuar përcakton vendndodhjen e dhimbjes.

2. Dhimbje gjoksi

Ulja e rrjedhjes së gjakut në zemër shkakton shqetësim në gjoks. Shtrëngimi, mpirja, pesha, presioni ose një ndjesi djegieje janë disa nga simptomat. Për shkak se shkaktohet nga ushtrimi fizik ose emocional, njerëzit zakonisht nuk i vënë re këto simptoma.

3. Humbja e përkohshme e shikimit në njërën anë

Sytë dhe truri ynë furnizojnë arteriet karotide. Nëse këto arterie bllokohen, ka një humbje të përkohshme të shikimit ose dëmtim të shikimit në sy. Goditja u shkaktua nga një bllokim i plotë. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për këtë paralajmërim.

Përveç këtyre tri simptomave kryesore, të cilat janë më të zakonshmet, ka simptoma të tjera shoqëruese: lodhje, marramendje, gulçim, dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës, duar ose këmbë të ftohta, njollë të lëkurës në zonën e dhimbshme.