Shilegov: Me “Qytetin e zgjuar” – Shkup kursejmë 1.3 milion që kthehen si investim direkt për qytetarët

Faza e fundit e projektit të Qytetit Smart të Shkupit është duke u zhvilluar, i cili filloi në mars të këtij viti. Përmes teknologjisë inovative dhe të përparuar, kryeqyteti do të ketë një mjedis më të shëndetshëm, kosto të reduktuara, shërbime më të mira dhe komunikim më të mirë me qytetarët, siguri më të madhe, dhe kështu një jetë më të mirë.

Duke përdorur teknologjinë për internetin e ngushtë dhe me mbështetjen e Makedonski Telekom, Qyteti i Shkupit do të marrë një platformë për të cilën do të ketë karakteristikat për menaxhimin e sistemit të qytetit të zgjuar. Kjo platformë do të operojë me një sistem prej mbi 10.000 llambash të mençura dhe një sistem ndriçimi të zgjuar, sensorë të zgjuar parkimi, stacione sensori për monitorimin e parametrave të mikroklimës, pajisje për matjen e konsumit të ujit, aplikacion interaktiv celular dhe shtylla të zgjuara për ndërtimin e rrjetit të zgjuar.

“Përmes këtij projekti, janë instaluar 10.000 drita të reja LED, të cilat i japin Shkupit rrugë të ndriçuara dhe të sigurta, shtigje biçikletash dhe trotuare. “Me ndriçim të zgjuar, qyteti i Shkupit kursen 1.3 milion euro në vit në energji elektrike, e cila do të përdoret për mbështetje të drejtpërdrejtë financiare për qytetarët e grupeve të ndryshme,” tha Shilegov.

Aplikacioni “Shkupi im” është një pjesë kyçe e “Shkupit Smart City” dhe sjell një nivel krejt të ri të ndërveprimit dhe informacionit. Në këtë fazë, aplikacioni do t’u ofrojë qytetarëve: informacion nga fusha e jetës në qytet, ngjarje, ngjarje dhe lajme, sondazhe, qasje në aplikacionet dhe shërbimet e institucioneve të qytetit dhe një pasqyrë të parkingjeve të Qytetit të Shkupit.

Më vonë do të plotësohet me përmbajtje mbi trafikun dhe transportin publik, dhe mund të raportohen probleme me infrastrukturën dhe shërbimet. “Shkupi im” është një kanal inovator, informues dhe ndërveprues për komunikim me qytetarët, i cili përmes sondazheve dhe pyetësorëve të vazhdueshëm u mundëson qytetarëve të vendosin për çështjet e qytetit dhe ta drejtojnë qytetin drejt prioriteteve të tyre.

“Shkupi është qyteti i parë në vend që prezantoi këtë sistem revolucionar, i cili përmes përdorimit të teknologjisë dhe përdorimit të zgjuar të burimeve teknologjike, do të prezantojë një mënyrë novatore të menaxhimit të qytetit dhe përdorimit të teknologjisë për të përmirësuar kushtet e jetesës në kryeqytet.”, tha kryetari i qytetit të Shkupit, Petre Shilegov.

“Me Shkupin Smart City, Shkupi bëhet qytet pa sportele! Shkupi do të ofrojë të gjitha shërbimet online dhe kështu bëhet qyteti i parë plotësisht i dixhitalizuar në rajon. Të gjitha pagesat dhe të gjitha dokumentet do të jenë në dispozicion në internet ose në telefonat e qytetarëve. “Përveç kësaj, çdo qytetar mund të ndjekë se si funksionon qyteti, sa larg është kërkesa e tij, sa larg është secila procedurë dhe t’i ketë të gjitha në dispozicion të tij në telefonin e tij në çdo kohë,” shtoi Shilegov.

Për të përmirësuar efikasitetin e platformës, zhvillohet një aplikacion mobil, përmes të cilit qytetarët do të jenë në gjendje të regjistrojnë platformat dhe do të lehtësojnë komunikimin e tyre me qytetin.