Kriza energjetike botërore, goditje për bizneset në vend

Kompanitë morën fatura më të larta të energjisë elektrike për të paktën 60 për qind. Kriza e energjisë ka goditur më shumë biznese. Për momentin, për qytetarët gjendja është e qëndrueshme, por është jashtëzakonisht e pasigurt se si do të jetë pas Vitit të Ri, për shkak të tregut të liberalizuar të energjisë elektrike në vend, i cili lidhet drejtpërdrejt me bursat globale ku çmimi i energjisë elektrike rritet jashtëzakonisht, dhe nga ku kompanitë blejnë energji elektrike me kosto të rritura. Në shifra absolute, nëse një kompani kishte faturën e energjisë elektrike prej 10 mijë denarë, tani ajo është së paku 16 mijë denarë.

Kompanitë morën fatura më të larta të energjisë elektrike për të paktën 60 për qind. Kriza e energjisë ka goditur më shumë biznese. Për momentin, për qytetarët gjendja është e qëndrueshme, por është jashtëzakonisht e pasigurt se si do të jetë pas Vitit të Ri, për shkak të tregut të liberalizuar të energjisë elektrike në vend, i cili lidhet drejtpërdrejt me bursat globale ku çmimi i energjisë elektrike rritet jashtëzakonisht, dhe nga ku kompanitë blejnë energji elektrike me kosto të rritura. Në shifra absolute, nëse një kompani kishte faturën e energjisë elektrike prej 10 mijë denarë, tani ajo është së paku 16 mijë denarë.

“Në këtë periudhë, çmimi i energjisë elektrike në tregun e lirë është rritur dhe natyrisht që do të ketë ndikim edhe te disa kompani të caktuara maqedonase. Vetëm për krahasim, nëse çmimi i EMV -së të cilën ua shpërndan amvisërive është 36 euro për megavat orë, ne kemi një çmim në tregun e lirë prej 140 euro për megavat orë.”- deklaroi Marko Bislimovski – Kryetar i Komisionit Rregullator të Energjetikës

Një nga arsyet e rritjes enorme të energjisë elektrike në bursat botërore është zvogëlimi i furnizimit me gaz natyror të përdorur për prodhimin e energjisë elektrike, por edhe burimi kryesor për prodhimin e energjisë termike. Bislimovski tani thotë se çmimi i ngrohjes është i sigurt deri në fund të vitit, por më pas nuk dihet. Nëse nuk ka stabilizim të çmimit të gazit, ngrohja me siguri do të jetë dy herë më e shtrenjtë. Kryeministri Zoran Zaev thotë se qeveria po merr masa për ta stabilizuar situatën përmes zvogëlimit të tvsh-së për energjinë elektrike dhe sigurimit të prodhimit dhe shpërndarjes për qytetarët.

Është e qartë se trendi tregon se çmimi i energjisë elektrike do të jetë shumë i lartë në të ardhmen, sepse gjithnjë e më shumë impiante qymyri po mbyllen, sepse kërkesa po rritet kundrejt prodhimit të energjisë elektrike, gazi natyror është rritur në vlerë, dhe zëvendësuesit e tjerë për prodhimin e energjisë elektrike. Ne jemi angazhuar seriozisht si Qeveri nga aspekti ekonomiko – social i familjeve tona.”- pohoi Zoran Zaev Kryeministër.

Sipas ekspertëve, situata e kësaj krize energjetike do të stabilizohet vetëm pas mbylljes së çështjes me Përroin verior 2. Në atë moment, çmimi i gazit natyror do të ulet, sepse gazi natyror do të vijë në Evropë pas kësaj lidhjeje të re e cila do të ndikojë në uljen e çmimit të energjisë elektrike. Përndryshe, ka ndryshime tektonike në çmimet e tregut të aksioneve vetëm në vendet e Bashkimit Evropian, por jo në Turqi apo Rusi.