​Toka po e humb shkëlqimin për shkak të ndryshimeve klimatike

Toka po errësohet për shkak të ndryshimit të klimës pasi oqeanet më të ngrohta po shkaktojnë që më pak re të ndritshme të reflektojnë rrezet e diellit në hapësirë, duke kapur më shumë energji në planetin tonë, paralajmëroi një studim.

Dekada të tëra të matjeve të tokës – drita e reflektuar nga Toka që ndriçon sipërfaqen e hënës – i lejoi ekipit nga Instituti i Teknologjisë në New Jersey të merrte një pamje më të mirë të ndikimit të ndryshimit të klimës.

Ata gjithashtu përdorën matjet satelitore për të zbuluar se ka pasur “një rënie të konsiderueshme në reflektimin e Tokës”, ose albedo, gjatë dy dekadave të fundit.

Toka tani po reflekton rreth gjysmë vat më pak dritë për metër katror sesa ishte 20 vjet më parë, sipas studiuesve.

Ekipi tha se gjysma e rënies së dritës ndodhi në tri vjetët e fundit, pas 17 vjetësh albedo të sheshtë, kryesisht për shkak të më pak reve të ulëta mbi Oqeanin Paqësor.

Shkencëtarët kishin shpresuar se një Tokë më e ngrohtë e shkaktuar nga ndryshimet klimatike do të krijonte më shumë re dhe një albedo më të lartë për të zbutur ngrohjen, por duket se po ndodh e kundërta, e cila mund të përshpejtojë ndryshimin e klimës.

Ekipi zbuloi se reflektimi i Tokës kishte rënë me rreth 0.5 për qind në tri vjetët e fundit – tani duke reflektuar 29.5 për qind të të gjithë dritës së diellit.

“Rënia e albedos ishte një surprizë për ne kur analizuam të dhënat e tre viteve të fundit pas 17 vjetësh albedo gati të sheshtë,” tha Philip Goode, autori kryesor.

Ai po i referohej të dhënave të tokës nga 1998 deri në 2017 që ishin mbledhur nga Observatori Diellor Bear në Kaliforninë Jugore.

Kur të dhënat e fundit iu shtuan viteve të mëparshme, tendenca e zbehjes u bë e qartë për ekipin.

Dy gjëra ndikojnë në dritën neto të diellit që arrin në Tokë: shkëlqimin e Diellit dhe reflektimin e planetit.

Ndryshimet në albedon e Tokës të vëzhguara nga studiuesit nuk lidheshin me ndryshimet periodike në shkëlqimin e Diellit, kështu që ndryshimet në reflektimin e saj shkaktohen nga diçka në vetë planetin.

Kur kërkonin ndryshime të dukshme në vëzhgimet e tjera që mund të rezultonin në këtë ndryshim në albedo, ekipi iu drejtua satelitëve të NASA-s.

Matjet satelitore të bëra si pjesë e projekteve të reve të NASA-s dhe Sistemit të Energjisë Rrezatuese të Tokës (CERES), zbuluan një reduktim të reve të ndritshme, reflektuese të ulëta mbi Oqeanin Paqësor lindor në vitet e fundit.

Kjo është e njëjta zonë, jashtë brigjeve perëndimore të Amerikës Veriore dhe Jugore, ku janë regjistruar rritje të temperaturave të sipërfaqes së detit.

Kjo rritje vjen nga përmbysja e një gjendjeje klimatike të quajtur Lëkundje Dekadale e Paqësorit, me lidhje të mundshme me ndryshimet globale të klimës.

Zbehja e Tokës mund të shihet edhe në aspektin se sa më shumë energji diellore është duke u kapur nga sistemi klimatik i Tokës.

Sapo kjo energji e rëndësishme shtesë diellore të jetë në atmosferën dhe oqeanet e Tokës, ajo mund të kontribuojë në ngrohjen globale, pasi rrezet e diellit shtesë janë të së njëjtës madhësi me ndryshimet klimatike të shkaktuara nga njeriu gjatë dy dekadave të fundit, thanë studiuesit.

Kjo përputhet me gjetjet e një studimi të NASA -s të botuar në qershor, që zbuloi se çekuilibri energjetik i Tokës ishte dyfishuar nga 2005 në 2019.

Kjo do të thotë se më shumë energji po absorbohet nga Dielli sesa reflektohet përsëri në hapësirë, duke e hedhur energjinë e Tokës ‘jashtë ekuilibrit’ dhe duke ngrohur planetin.

Pabarazia e energjisë pozitive e Tokës është për shkak të rritjes së ndotjes atmosferike në formën e gazrave serë si dyoksidi i karbonit (CO2), metani (CH4) dhe ozoni (O3), thonë studiuesit.

Gjetjet janë botuar në revistën Geophysical Research Letters.