Serbëve që shumë dekada iu ka ikur truri

Skënder MULLIQI

Pse ju kam qasur qe shumë kohë temës në vazhdim, është fakti se na ka qelluar për fqinjë, një shtet historikisht armik dhe ate armik shumë i ndytë-Serbia, qe duhet edhe të demaskohet.Ky shtet katër herë e ka rritur territorin e saj më territore të huaja.Dhe, kësaj radhe pasi që e ka humbur luftën në Kosovë, nuk do të arrinë më kurrë të zgjerohet më territorët shqiptare.Madje, ajo është e detyruar që një ditë më hatër ose më zor ti kthen tokat e grabitura.Serbia kapitulloi ushtarakishtë , dhe nënshkrojë Marrveshjën e Kumanovës më 9 qershor 1999.Ky shtet është mësuar të jetojë në manipulime dhe rrena, ku humbjët e shpallë si fitore.Kështu serbët e shpallën të fituar Betejën e Kosovës, të cilën e kishin humbur në luftë më turqitë.Edhe propaganda e qmendur e Millosheviqit shpalli fitorën e Serbisë në luftë më NATO-n, por që kjo nuk ndryshoi asgjë.Serbia doli humbëse në katër luftërat në ish Jugosllavi.Këtë logjikë është duke e ndjekur edhe presidenti serb, Aleksander Vuqiqi, i cili po mendon së më luftë të re, do të arrinë të zgjeron Serbinë për herë të pestë, më logjikën për realizimin e idesë të botë serbe.Asnjë nga pushtetet e deritashme të Serbisë nuk e pranuan realitetin së Kosova është shtet i pavarur dhe sovran i pranuar ndërkombëtarisht.Vuqiqit është fakt së Kosova po i shërbën si kod magjik për të mbetur në pushtet, më gjithë arsenalin e saj propagandistik.Gjatë dekadës të sundimit të tij, Aleksander Vuqiqi, së bashku më klikën shoviniste në pushtet, kanë mungesë ndjenje që e dallon llojin njerëzor nga njëqelizoret. Për një gjendje të tillë që ka instaluar në shpirtin e shumicës serbe, një rol të rëndësishem e ka trendi shumë dekadash të ikjës së trurit në krye më SANU.Një gjendje të tillë katastrofike të identifikimit gjenetik të shoqërisë serbe , është pasqyruar mirë , së qfarë është sot shumica në Serbi.Ky nuk është një përjashtim, por është rregull.Serbia është shëndrruar në Stallë të kuajve bartës, të cilët po e bartin në shpinë diktatorin ,Vladimir Putin .Forcat progresive në Evopë nuk ka qka presin nga një shtet i cili drejtohet nga psikopatët, banditët dhe kriminelët e luftës.Ata, po sillën dhe po veprojnë në relacion më popujtë e tjerw në rajon, sikur të ishin të qmendur.Kjo është vetëm njera nga metodat më të cilën po sherbehët , Aleksander Vuqiq, i cili po kërcënon më direktiva të Putinit, Ballkanin më luftë.Admirimi dhe frustrimi i Serbisë në Rusinë dhe në Putinin, ka arritur përmasa apokaliptike.Serbia është bërë vëndi ku një kriminel lufte më tufën e rrethuar kriminale , po i “zbukurojnë “ fasadat e Beogradit dhe qendrave të tjera në Serbi, më portrete të kriminelëve të luftës në Bosnje dhe në Kosovë.Serbia është vendi që e mohon gjenocidin, një vend që po dëshiron të kthen luftërat e tre dekadave më parë, e nuk e kan asnjë mundësi që ta dergojnë vendin drejtë BE-së, pos drejtë Rusisë dhe Kinës, nga të cilat shtete edhe po e shohin shpëtimin .