Një teori e re rreth asaj që shkaktoi shpërthimin e nëndetëses Titan gjatë rrugës për në Titanikun e fundosur

Nëndetësja humbi kontaktin me anijen mbështetëse më pak se dy orë pasi hyri në ujë dhe u zhduk për ditë para se të gjendeshin rrënojat. Kishte një kërkim të madh shumëkombësh që krijoi shumë interes në mbarë botën.

Studiuesit në Universitetin e Hjustonit kanë publikuar tani një studim në Proceedings of the National Academy of Sciences që sugjeron se “mikro-përkulja” mund të jetë një nga shkaqet e mundshme të katastrofës.

Studiuesit kanë studiuar se si papërsosmëritë e rastësishme mund të shkaktojnë dështime katastrofike të përkuljes në strukturat me mure të hollë.

Një nga autorët e gazetës, Roberto Ballarini, tha për New York Post se ndërsa studimi nuk shqyrtoi drejtpërdrejt nëse mikro-përkulja kontribuoi veçanërisht në dështimin e Titanit, ai studioi anije me formë dhe material të ngjashëm.

“Merrni një copë të gjatë spageti dhe e shtypni me dy gishta. Çfarë do të ndodhë? Në thelb do të shtrembërohet, do të plasaritet,” tha Dr. Ballarini, i cili është gjithashtu drejtues i departamentit të inxhinierisë civile dhe mjedisore të universitetit.

“Kjo është ajo që përkulja është. “Është kur shtrydh diçka dhe ajo deformohet ndjeshëm sepse është paqëndrueshmëri”, tha ai.

Kuptohet se papërsosmëritë e vogla në guaskën sferike të Titanit mund të ishin dëmtuar gjithnjë e më shumë sa herë që nëndetësja udhëtonte drejt rrënojave të Titanikut, duke siguruar një pikë të dobët për presionin nënujor për t’u ngritur dhe përfundimisht për të rrëzuar muret e hollë të nëndetëses, raportoi New Yorker. post”.