Cila është egoja juaj e lidershipit Kosovar

Mr.Ali Hertica

Si këshilltar vlerësimi im gjithmonë i pyes pjesëmarrësit se cilat mendojnë se janë cilësitë e tyre. Për shembull, tre javë më parë fola me dy menaxherë nga organizata të ndryshme në të njëjtën ditë. Të dy treguan në mënyrë të pavarur se një nga cilësitë e tyre ishte ‘lidhja’. Menaxheri i parë (A) tregoi se ai e bëri këtë për të sjellë punonjësit në pozicione dhe së bashku, në mënyrë që ata të mund të punonin drejt rezultateve të përbashkëta bazuar në performancën e detyrës. Menaxherja e dytë (B) tha se i pëlqente të ishte në mesin e punonjësve të saj dhe se i arrinte qëllimet duke qenë e barabartë dhe duke punuar së bashku.

Edhe pse të dyja ishin të orientuara drejt kontaktit, vlerësimet treguan se ata përdorën cilësitë e tyre lidhëse në situata të vështira me më pak ndikim. Si një person disi konkurrues dhe gjykues, menaxheri A mori një qëndrim të vendosur dhe u fokusua kryesisht në arritjen e interesave të tij. Për shkak të qëndrimit të saj të butë dhe modest të kontaktit, menaxherja B ishte më e urtë në veprimet e saj dhe prirej ta injoronte veten. Ndërsa menaxheri A me sa duket shfaqi me besim egon e tij, menaxheri B e bëri këtë në mënyrë më pak të dukshme.

Ego e pashëndetshme

Koncepti latin Ego, që do të thotë ‘unë’, përgjithësisht interpretohet si diçka që është e keqe për ju dhe ju pengon. Megjithatë ju duhet një ego për të mbijetuar dhe për të zënë vend në kompleksitetin e jetës së përditshme. Është pjesa më e ndërgjegjshme e personalitetit që shprehet në sjelljen e dukshme që ne u prezantojmë të tjerëve dhe që lidhet me imazhin e dikujt për veten. Pra, besimet, mendimet dhe gjykimet që keni për veten tuaj dhe që lindin nga ajo që keni përjetuar në jetën tuaj dhe keni mbledhur për veten tuaj. Shpesh ndodh që njerëzit nuk janë vërtet të vetëdijshëm për këtë apo që kanë një imazh më pak realist për veten e tyre. Ata mbivlerësojnë ose nënvlerësojnë cilësitë e tyre. Ata e teprojnë veten ose kërkojnë shumë pak nga vetja, duke i bërë ata të veprojnë nga një ego jo e shëndetshme. Në situatën e parë, kjo mund të çojë në sjellje arrogante ose me vetëbesim të tepruar dhe duke zënë shumë hapësirë ​​në raport me të tjerët. Në situata të tjera, kjo mund të çojë në sjellje inferiore ose vetë-përballuese dhe në marrjen e pozicioneve më pak efektive. Në të dyja situatat, njerëzit janë më pak të lidhur me veten dhe të tjerët. Për të gjeneruar ndikim nga lidershipi autentik, është e dëshirueshme që puna e brendshme të bëhet në fushën e zhvillimit të një imazhi realist për veten dhe forcimit të vetëbesimit.

Zhvillimi i forcës së egos

Hapi i parë qëndron në marrjen e guximit për t’u hapur me të vërtetë dhe për të qenë i gatshëm të takoni veten brenda. Është e rëndësishme që të guxoni t’i mbani një pasqyrë vetes ose të tjerëve. Se keni durimin, edhe nëse është shumë konfrontues, t’i dorëzoheni asaj që është aty në atë moment. Duke e parë veten si një person nga paqja e brendshme dhe me kuriozitet dhe duke reflektuar me dhembshuri për dobësitë dhe dobësitë tuaja, ju hidhni hapat e parë për të pranuar atë që jeni. Përveç kësaj, është e rëndësishme që të keni njohuri për vlerat tuaja thelbësore dhe çfarë duhet për të qenë të vërtetë ndaj tyre dhe për të vepruar sipas tyre. Pra, jo vetëm të dish, por edhe të jesh në gjendje të ndjesh dhe të përjetosh se kush je në të vërtetë (personaliteti), çfarë dëshiron në të (dëshirat, motivimet) dhe çfarë mund të bësh (aftësitë). Në mënyrë që më pas të zhvilloni dhe manifestoni fuqinë tuaj të egos, duhet pak guxim për të përballuar sfidën me veten dhe të guxoni të eksperimentoni me sjellje të reja hap pas hapi. Ndarja e përvojave me të tjerët dhe marrja e komenteve mund të ndihmojë për të lehtësuar procesin e të mësuarit dhe për të forcuar vetëbesimin.

Ego e shëndetshme

Një ego e shëndetshme është një ego në të cilën, bazuar në një vetë-imazh realist, ju i caktoni vetes ato vlera dhe cilësi thelbësore që ju përshtaten. Nëse arrini ta përdorni këtë me vetëbesim, pavarësisht nga gjykimi i të tjerëve, kjo do të rrisë fuqinë tuaj për të ndikuar. Gjatë vlerësimit, drejtuesit e sipërpërmendur kanë përjetuar edhe atë që i ka penguar t’i japin drejtim performancës së punonjësve bazuar në lidhjen reale dhe sjelljen autentike. Kjo është arsyeja pse menaxheri A ka vendosur të kërkojë mbështetje nga një trajner profesionist. Menaxherja B është regjistruar me vanHarte&Lingsma për të ndjekur trajnimin Kern si pjesë e procesit të saj të Udhëheqjes Njerëzore.

Drejtoni nga kush jeni duket mirë. Por çfarë do të thotë në të vërtetë për ju që drejtoni bazuar në atë që jeni? A jeni të vetëdijshëm për ndikimin e formimit tuaj si person në mënyrën se si drejtoni? Personi juaj dhe mënyra se si formohet egoja juaj ka një ndikim në organizatën që drejtoni. Dhe njerëzit në organizatën tuaj bëjnë diçka me ju.95% e veprimeve tona janë të pavetëdijshme. Mënyra se si ju përgjigjeni është formuar nga historia juaj. Sidomos midis moshës 2-3 vjeç, pubertetit dhe fillimit të viteve 20, truri juaj është më ‘plastik’. Përshtypjet gjatë atyre periudhave ju formojnë më shumë. Ju përgjigjeni bazuar në zakonin dhe refleksin tuaj. Gjithashtu në udhëheqjen tuaj. Për një kohë të gjatë dyshoja për veten time. Por unë nuk mund të vë gishtin mbi të. Nuk mori njohuri.

Ego të Lidershipit në një peizazh visual,variablat janë:te besimi tek të tjerët (i lartë ose i ulët) dhe besimi tek vetja (i lartë ose i ulët). Kjo më ka dhënë mua dhe të tjerëve njohuri! Cila është egoja juaj e lidershipit? Do t’ju tregoj më shumë në javët në vijim. Javën e ardhshme: Egoja formuese e Lidershipit. Puna me këtë në stërvitje dhe trajnimin e lidershipit të pambrojtur Fuqia e liderit vulnerabël jep shumë.