Habit studimi i ri/ Truri i njeriut është rritur me 7% që nga viti 1930! IQ ka rënë në vitet e fundit

Një studim i ri ka zbuluar se gjeneratat e reja kanë tru më të madh dhe me kalimin e viteve truri vazhdon të rritet, gjë që mund të zvogëlojë gradualisht rrezikun e demencës së përgjithshme.

Studimi, i kryer nga studiues në UC Davis Health dhe i botuar në revistën mjekësore JAMA Neurology , zbuloi se pjesëmarrësit e lindur në vitet 1970 kishin 6.6% vëllim më të madh të trurit dhe gati 15% sipërfaqe më të madhe të trurit sesa ata të lindur në vitet 1930 .

Më konkretisht, sipërfaqja kortikale, e cila është një masë e sipërfaqes së trurit, tregoi një rritje edhe më të madhe. Pjesëmarrësit e lindur në vitet 1970 kishin një sipërfaqe mesatare prej 2,104 cm2 krahasuar me 2,056 cm2 për pjesëmarrësit e lindur në vitet 1930 – pothuajse 15% rritje.

“Gjenetika luan një rol të rëndësishëm në përcaktimin e madhësisë së trurit, por gjetjet tona tregojnë se ndikimet e jashtme, si faktorët shëndetësorë, socialë, kulturorë dhe arsimorë, mund të luajnë gjithashtu një rol. Strukturat më të mëdha të trurit, të tilla si ato të vëzhguara në studimin tonë, mund të pasqyrojnë zhvillimin e përmirësuar të trurit dhe përmirësimin e shëndetit të trurit. Një strukturë më e madhe e trurit përfaqëson një rezervë më të madhe të trurit dhe mund të zbusë efektet e sëmundjeve të trurit të lidhura me moshën, të tilla si sëmundja e Alzheimerit dhe imunodefiçencat e lidhura, në fund të jetës”, vuri në dukje Charles DeCarli, autori i parë i studimit, profesor i neurologjisë dhe drejtor i Qendrës Kërkimore të Sëmundjeve Alzheimer të UC Davis.