Çifti i parë i të njëjtit seks u martua këtë të shtunë në Greqi. Kjo falë ligjit të fundit që lejon martesat e homoseksualëve.

Aktivistët e të drejtave LGBTI, Stavros Gavriliadis dhe Dimitris Elefsiniotis u martuan në Bashkinë e Nea Smyrni, në periferinë e Athinës jugore.

Duke folur për Skai TV, nënkryetari i bashkisë së Nea Smyrni, Konstantinos Anagnostopoulos, i cili kurorëzoi bëri dasmën, tha së fundmi se ligji erdhi si mbulim i një boshllëku ligjor dhe shprehu pasimin e martesave nga shumë çifte të tjera të të njëjtit seks.

Stavros Gavriliadis dhe Dimitrios Elefsiniotis kanë bashkëjetuar. Ata blenë një shtëpi dhe krijuan një familje. Por deri vonë ata nuk mund të martoheshin dhe nuk njiheshin si prindër të tre fëmijëve të tyre.

Ligji i ri nënkupton se 52-vjeçari Stavros nuk do të duhet të shqetësohet më për fatin e djalit të tij nëse vdes përpara partnerit të tij Dimitris, ose nëse lejohet të marrë nga shkolla fëmijët e tij binjakë (jo biologjikë). Ata të pestë më në fund do të konsiderohen një familje dhe jo “të huaj”, vuri në dukje Gavrieliadis. Ai komentoi për Bloomberg se ligji i ri është një zgjidhje e mirëpritur për problemet e familjes së tij.

Pas dasmës, ai do të adoptojë zyrtarisht binjakët e Dimitris dhe Dimitris do të adoptojë djalin e tij.

“Më në fund do të jemi një familje me dy mbiemra,”-tha ai. Ligji “nderon lirinë, barazinë, dashurinë, dinjitetin tonë dhe siguron të drejtat e fëmijëve tanë”, theksoi Gavriliadis.