Por propozimi mund të përbëjë një problem për kompanitë e mëdha të duhanit, të cilat po bëjnë presion që duhanpirësit të kalojnë në produkte alternative të duhanit.

British American Tobacco (BAT) ka thënë se planifikon të nxjerrë 50 për qind të të ardhurave të saj nga shitja e cigareve elektronike deri në vitin 2035.

Një raport i OBSH-së vitin e kaluar tha se pajisjet e avullimit janë ndaluar në 34 vende, duke përfshirë Brazilin, Indinë, Iranin dhe Tajlandën. Por shumë vende luftojnë për të zbatuar rregullat e cigareve elektronike, që do të thotë se ato shpesh janë të disponueshme në tregun e zi.

Shtatëdhjetë e katër vende, kryesisht afrikane, por edhe Pakistani, Kolumbia dhe Mongolia, nuk e kanë rregulluar ende përdorimin e cigareve elektronike, sipas të dhënave të OBSH-së.

Në tregjet kryesore, konkretisht në SHBA dhe Kinë, qeveritë lejojnë përdorimin e cigareve elektronike, por përdorimi i tyre është i rregulluar.

Ky është informacioni i disponueshëm për rregullimin e përdorimit të cigareve elektronike në tregjet kryesore në mbarë botën:

Australia
Australianët kanë nevojë për një recetë për të përdorur cigare elektronike që përmbajnë nikotinë, por vendi po lufton me një vërshim të cigareve të paligjshme të njëpërdorshme. Nga 1 janari ndalohet importi i materialeve harxhuese në Australi.

Nga marsi, do të jetë gjithashtu i paligjshëm importimi i çdo lloj pajisjeje vape që nuk është miratuar si “terapeutike” nga rregullatori mjekësor i Australisë, Administrata e Mallrave Terapeutike, njoftoi qeveria.

Vitin e ardhshëm është planifikuar të miratohet një projektligj që do të ndalojë prodhimin apo furnizimin vendas të cigareve elektronike joterapeutike.

Kinë
Në vitin 2021, prodhuesi më i madh në botë i cigareve elektronike prezantoi një sërë ligjesh për të kontrolluar përdorimin e tyre në vend. Ndër to është ndalimi i produkteve me aromë që shumë prodhues kinezë vazhdojnë t’i eksportojnë jashtë vendit.

Qeveria përmendi një sërë problemesh shëndetësore që lidhen me përdorimin e cigareve elektronike tek të rinjtë.

Kompanitë që prodhojnë cigare elektronike duhet të marrin një licencë për t’u shitur konsumatorëve dhe vendi vendosi taksat për prodhimin, importin dhe shpërndarjen me shumicë në 2022.

Anëtarët e BE-së
Komisioni Evropian ka vendosur standarde rregullatore për cigaret elektronike, duke përfshirë kufizimet në sasinë e nikotinës dhe etiketat që tregojnë se ato nuk duhet të përdoren nga jo-duhanpirësit. Para se të fillojnë të shesin, prodhuesit duhet të regjistrohen dhe regjistrimi miratohet nga qeveritë.

Qeveritë kombëtare kanë prezantuar gjithashtu ligje për të rregulluar përdorimin e tyre. Në Francë, njerëzit nën 18 vjeç nuk mund të blejnë pajisje vape dhe përdorimi i tyre është i ndaluar në vende të caktuara publike, duke përfshirë universitetet dhe transportin publik.

Në vitin 2013, Italia hoqi ndalimin e përdorimit të cigareve elektronike në publik. Përdorimi i pajisjeve vape është ende i ndaluar brenda ose pranë shkollave.

Cigaret elektronike të disponueshme kanë tërhequr vëmendje të veçantë nga ligjvënësit në disa vende të BE-së për shkak të shqetësimeve mjedisore dhe shëndetësore. Franca i ndaloi plotësisht.

Dhoma e Lartë e Parlamentit të Gjermanisë i ka bërë thirrje qeverisë të shtyjë për një ndalim të ngjashëm në mbarë BE-në për pajisjet vape me përdorim të vetëm.

Japonia
Cigaret elektronike që përmbajnë nikotinë konsiderohen produkte mjekësore sipas ligjit japonez, por asnjëra nuk është miratuar ende për përdorim.

Rusia
Të miturit nuk mund të blejnë cigare elektronike. Nuk ka kufizime kur bëhet fjalë për shijet ose pajisjet e disponueshme.

Mediat lokale raportuan në nëntor se qeveria kishte anuluar një propozim për të ndaluar cigaret elektronike. Ministria ruse e Shëndetësisë beson se kjo do të çojë në një humbje të të ardhurave nga taksat dhe do të inkurajojë tregun e zi.

Turqia
Prodhimi i cigareve elektronike është i ndaluar dhe importet lejohen vetëm në sasi të vogla, por edhe kështu, cigaret elektronike janë gjerësisht të disponueshme në Turqi.

Mbretëria e Bashkuar
Mbretëria e Bashkuar i ka bërë pajisjet e avullimit në fokus të politikës së saj të shëndetit publik, madje duke ofruar pako fillestare që mund të ndihmojnë individët të lënë duhanin. Por numri në rritje i pajisjeve me aromë për përdorim të vetëm ka ngritur shqetësime për pasojat mjedisore, shëndetësore dhe shëndetësore për të rinjtë.

Në fund të janarit, qeveria njoftoi se do të ndalojë përdorimin e cigareve njëpërdorimshe dhe do të sjellë autoritetin për të rregulluar shijet dhe paketimin e cigareve elektronike. Ky vendim pasoi rezultatet e hulumtimit që tregoi se numri i të miturve që përdorin cigare elektronike është trefishuar në tre vitet e fundit.

Në mars, qeveria njoftoi se do të vendoste një taksë shtesë për pajisjet vape nga tetori 2026.

Shtetet e Bashkuara të Amerikës
Prodhuesit e cigareve elektronike në tregun më të madh në botë për alternativat e nikotinës duhet të marrin miratimin nga Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) për të shitur ligjërisht produktet e tyre.

Disa janë tashmë në treg ndërsa presin që agjencia të shqyrtojë aplikacionet e tyre.

FDA merr në konsideratë disa faktorë në marrjen e vendimeve të saj, duke përfshirë përfitimin e mundshëm për duhanpirësit që përpiqen të lënë duhanin. FDA ende nuk ka miratuar shijet e pajisjeve avulluese. Por zbatimi i dobët i masave rezulton në faktin se produktet e aromatizuara, shpesh të disponueshme, janë ende gjerësisht të disponueshme në treg.