Baumgartner: Nëse e shikojmë situatën në mënyrë racionale, do të shihni se nuk ka asnjë arsye për frikë për gjuhën dhe identitetin maqedonas

Ambasadori francez, Cyril Baumgartner tha se nëse deri në fund të vitit nuk bëhen ndryshime kushtetuese, Maqedonia e Veriut nuk do të mund të hyjë në fazën tjetër të anëtarësimit në BE.

“Kjo do të thotë se në atë moment rrezikojmë të përballemi me bllokadë dhe duhet pasur parasysh se jemi në një moment të politikës së përshpejtuar të zgjerimit dhe përveç Maqedonisë së Veriut ka edhe vende të tjera kandidate të interesuara.

Kjo është arsyeja pse keni kaq shumë ministra dhe zyrtarë kanë ardhur në vendin tuaj , veçanërisht vizitat që kanë bërë vitin e kaluar dhe këtë vit, për të dhënë të njëjtin mesazh. Ka një vrull evropian dhe nuk duhet humbur”, tha ambasadori francez Baumgartner në “TV24”.

Ai theksoi se një numër i madh, siç thotë ai, liderë politikë evropianë e kanë vizituar Shkupin në muajt e fundit, për të kujtuar dhe theksuar se zgjidhja që u negociua dhe u miratua edhe sot mbështetet nga të gjithë evropianët dhe të gjitha institucionet evropiane dhe të gjitha vendet anëtare të BE-së, është zgjidhja më e mirë e mundshme dhe nuk ka asnjë zëvendësim për të.

“Dhe këtu nuk bëhet fjalë për ndryshim të formulimit për të cilin është arritur një konsensus evropian, por është një mënyrë dhe se nuk ka fare vend për vendosjen e kushteve të reja”, thekson Baumgartner.

Sipas ambasadorit, frika se pakoja franceze çon në rrezikimin e gjuhës, identitetit, gjuhës maqedonase, identitetit, nuk janë aspak të bazuara.