Etiopia, shteti ku viti ka 13 muaj dhe janë në 2015-ën

Edhe pse tingëllon pak çuditshëm, ekziston një vend në botë ku viti ka 13 muaj dhe ata aktualisht janë në vitin 2015. Të gjithë e dimë se ‘Kalendari Gregorian’ është kalendari që përdoret sot në botën perëndimore dhe është më i përhapuri. Megjithatë, janë 90 vende gjithsej në botë që përdorin një kalendar tjetër.

Mes tyre është një shtet që ka një popullsi prej 117 milionë banorësh dhe në këtë kohë atje është viti 2015. Kjo do të thotë, është shtatë vjet e tetë muaj prapa kalendarit perëndimor të përdorur në shumicën e vendeve.

Bëhet fjalë për Etiopinë. Kjo ndodh sepse ata e llogarisin ndryshe vitin e lindjes së Krishtit. Kur Kisha Katolike ndryshoi llogaritjen e saj në vitin 500 pas Krishtit, Kisha Ortodokse Etiopiane nuk e ndoqi. Kështu Viti i Ri etiopian bie më 11 shtator ose 12 shtator në vitet e brishtë, bazuar në kalendarin perëndimor.

Në Etiopi është e thjeshtë: 12 muaj kanë secila nga 30 ditë, dhe i 13-ti – ka pesë ose gjashtë ditë, në varësi të faktit nëse është vit i brishtë.