U krijua qoftja e parë vegane në botë, por askush nuk lejohet ta hajë atë?!

Shkencëtarët kohët e fundit krijuan qofte gjigante të bëra nga mishi i rritur në laborator i një mamuthi leshi të zhdukur. Thonë se proteina e së shkuarës tregon rrugën për ushqimin e së ardhmes.

Qofti është bërë nga kompania australiane “Wow”, dhe është ekspozuar në muzeun e shkencës NEMO në kryeqytetin holandez, Amsterdam. Por nuk është ende e ngrënshme sepse proteina mijëravjeçare ka nevojë për testim sigurie përpara se njerëzit ta hanë atë.

– Ne zgjodhëm mishin e mamuthit të leshtë sepse është simbol i humbjes, një specie e zhdukur nga ndryshimet klimatike. Ne do të kemi një fat të ngjashëm nëse nuk ndryshojmë diçka – thotë Tim Noaksmith, bashkëthemelues i Wow.

I rritur gjatë një periudhe prej disa javësh, mishi u “kulturua” nga shkencëtarët të cilët fillimisht identifikuan sekuencën e ADN-së për mioglobinën e mamuthit, një proteinë kryesore që i jep mishit aromën e tij.

Çfarë shije ka mishi?
“Unë nuk do ta haja tani sepse ne nuk e kemi parë këtë proteinë për 4000 vjet,” thotë Ernst Wolvetang nga Instituti Australian i Bioinxhinierisë në Universitetin e Queensland, i cili ka punuar me Wau në projekt.

– Por pas testimit të sigurisë, do të doja të dija se si shijon – shton ai.

Christopher Bryant, një ekspert britanik për proteinat alternative, thotë se adhuruesit e mundshëm të mishit laboratorik nuk kanë arsye të kenë frikë nga mishi i fermës.

– Ndryshe nga mishi konvencional, i cili vjen nga kafshë të pista dhe të paparashikueshme, mishi i kultivuar prodhohet me saktësi ekstreme. Për shkak të kësaj, mishi i kultivuar shmang patogjenët që vijnë nga ushqimi, antibiotikët dhe ndotësit e tjerë që gjenden shpesh në mishin e kafshëve, thotë ai.

Nënvizimi i lidhjes midis ndryshimit të klimës dhe ushqimit të ardhshëm të qofteve vigan vjen pasi konsumi global i mishit është pothuajse dyfishuar që nga fillimi i viteve 1960, sipas shifrave nga Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë e OKB-së.

Konsumi i mishit parashikohet të rritet me më shumë se 70 për qind deri në vitin 2050 dhe shkencëtarët po i drejtohen gjithnjë e më shumë alternativave të tilla si mishi me bazë bimore dhe i rritur në laborator.