Janjiq: Epoka e Listës Serbe ka përfunduar, barrikadat ishin detyra e fundit e saj

Kryetari i Forumit për Marrëdhënie Etnike, Dushan Janjiq, parashikon që koha e Listës Serbe si përfaqësuese e vetme politike e serbëve të Kosovës ka përfunduar.

“Sa i përket Listës Serbe, epoka e saj ka kaluar, ajo ka bërë një pjesë të punës së saj”, tha Janjiq dhe shtoi se barrikadat ishin detyra e saj e fundit, “ndonëse atë e bënë profesionistë dhe ekipe të mirëkoordinuara të ndihmuara nga shteti i Serbisë”, tha ai për Radio Kontakt Plus.

“Me votuesit ka kaluar edhe koha e Listës Serbe, ata nuk e kanë përmbushur asnjë premtim”, pohon Janjiq dhe paralajmëron se në Kosovë është duke u bërë një spastrim serioz politik në drejtim të shumëpartiizmit te serbët.
Sipas mendimit të tij, kapja tani është nëse Beogradi para zgjedhjeve në komunat në veri të Kosovës, të planifikuara për 22 prill, do të arrijë marrëveshje për plotësimin e vakumit institucional dhe të sigurisë, dhe për atë “tani kemi shumë për të humbur dhe shumë për të fituar”. “.

Janjiq i sheh kërkesat për një referendum si “ëndrra të disa politikanëve të dështuar”, ndërsa Lëvizja Popullore për Shtetin e përshkruan atë si “mbrojtje territoriale kundër ultra të djathtës imagjinare e cila në fakt kontrollohet me mjete të tjera”.

Sipas tij, rreziku i ultra të djathtë është se mund të inkurajojë “njerëzit pro-rusë dhe të paguar nga Rusia në SPS dhe SNS të ndryshojnë anë”. Prandaj zgjidhja do të kërkohet në zgjedhje. Vuçiq do ta legjitimojë politikën që udhëheq me një fushatë të ashpër dhe përfundimisht me zgjedhje, por kjo nuk e ndalon zbatimin e marrëveshjes për Kosovën, tha Janjiq.

I pyetur se kur mund të mbahen zgjedhjet e jashtëzakonshme, ai u përgjigj se ka marrë pjesë në disa simulime ndërkombëtare dhe vlerëson se do të ishte më realiste dhe më e përgjegjshme që ato të mbaheshin në shtator.

“Mendoj se Vuçiq nuk do ta humbasë këtë mundësi për të legjitimuar më tej veten para BE-së dhe Amerikës”, beson Janjiq, i cili mendon se opozita duket se nuk është informuar për zgjedhjet e ardhshme.

Duke vlerësuar se tema e sanksioneve kundër Rusisë është vazhdimisht e pranishme në Serbi dhe se Vuçiq vazhdimisht po llogarit diçka, Janjiq theksoi se rusët tashmë po punojnë në “shumë tezgjah” këtu dhe se tani nuk do t’i hedhin të gjitha letrat në tavolinë. por do të merret me sfidimin e legjitimitetit dhe ngadalësimin e marrëveshjes.

“Sanksionet nuk janë relevante, ka një lojë politike në punë për kontrollin e Serbisë, kështu që sigurisht që do të vazhdojnë të na mundojnë. Dhe në shtator, kur do të mbahen zgjedhjet dhe pas tyre”, Janjiq është i bindur dhe paralajmëron se siguria energjetike nuk do të kthehet kurrë në duart e Serbisë.

I pyetur për perspektivën evropiane, ai parashikoi se Serbia mund të llogarisë në anëtarësimin në BE në vitin 2030, nëse përshpejton normalizimin e marrëdhënieve me Kosovën.

Por kjo nuk do të thotë ende hyrje në zonën Shengen dhe as futja e euros. Pak para se të shkojmë në euro dhe në Shengen, do të ketë një riorganizim të BE-së dhe këtu jemi në të ashtuquajturën federata ballkano-turke, në kuadër të komunitetit politik evropian, përfundoi Janjiq.