-ads3-

Sekretari amerikan i Shtetit, Antony Blinken ka thënë të dielën se Departamenti i Shtetit do të ndihmojë në dokumentimin e çdo mizorie të ushtruar nga rusët në Ukrainë dhe sidomos ndaj civilëve.

Kjo deklaratë vjen, në një kohë kur AFP raportoi trupat e 20 burrave civilë të vrarë të shpërndarë nëpër rrugë.

“Këto imazhe janë një goditje e madhe. Që në fillim të agresionit ne kemi thënë se rusët kanë kryer krime dhe kemi punuar për t’i dokumentar ato. Duhet të ketë përgjegjësi për këto”, tha Blinken.

Muajin e kaluar, Departamenti Amerikan i Shtetit akuzoi zyrtarisht forcat ruse për krime lufte në Ukrainë. I pyetur të dielën nëse trupat ruse u kryen gjenocid, Blinken tha: “Ne do të shikojmë me kujdes dhe do të dokumentojmë gjithçka që shohim, do t’i bashkojmë të gjitha, do të sigurohemi që institucionet dhe organizatat përkatëse që po e shikojnë këtë, përfshirë Departamentin e Shtetit, të kenë gjithçka. ata duhet të vlerësojnë saktësisht se çfarë ndodhi në Ukrainë, kush është përgjegjës dhe çfarë përbën.”

“Unë mendoj se gjëja më e rëndësishme është që ne nuk mund të mpihemi ndaj kësaj, ne nuk mund ta normalizojmë këtë,” shtoi Blinken. “Ky është realiteti që po ndodh çdo ditë për sa kohë që brutaliteti i Rusisë kundër Ukrainës vazhdon. Kjo është arsyeja pse duhet të marrë fund.”

Blinken nuk pranoi të konfirmonte raportimin nga CNN dhe të tjerët se SHBA po ndihmonte në lehtësimin e transferimit të tankeve të epokës sovjetike në Ukrainë, i cili ishte një nga sistemet e armëve që kërkonte Presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky.

Por Blinken tha se Shtetet e Bashkuara dhe vendet e NATO-s po ndihmonin për t’i siguruar Ukrainës armët e nevojshme, duke shtuar se së shpejti do të ketë 10 sisteme armësh antitank në Ukrainë për çdo tank rus që ndodhet në territorin ukrainas.

“Në të gjithë bordin, ajo që ne po përpiqemi të bëjmë është të sigurohemi që ukrainasit të kenë sistemet që u nevojiten që mund t’i përdorin dhe mund t’i përdorin menjëherë,” tha Blinken.

I pyetur për mundësinë që Ukraina të ruajë neutralitetin midis Perëndimit dhe Rusisë si pjesë e një përfundimi të luftës, Blinken tha se administrata e Biden do të mbështeste atë që ukrainasit duan.

“Kur bëhet fjalë për të ardhmen, ne dhe aleatët dhe partnerët do të duam të sigurohemi që të bëjmë gjithçka që mundemi për të siguruar që kjo të mos ndodhë më dhe që Ukraina të ketë mjetet për të mbrojtur veten, për të penguar agresionin e mëtejshëm rus” tha ai.