-ads3-

Me rastin e trevjetorit të arratisjes së Nikolla Gruevskit, ish-inteligjenti Aleksandar Dinevski në studion e brifingut të Utrinskit flet për shtrirjen e hetimeve dhe se si ish-kryeministri arriti të arratisej nga vendi.

– Nuk ka asgjë të re pas 3 vitesh. Publiku maqedonas nuk e di të vërtetën për arratisjen e tij. Ai rast ngriti një këndvështrim tjetër për sundimin e kësaj grupi qeverisës. LSDM performoi me moton “Nuk ka drejtësi, nuk ka paqe”. Pritej drejtësia, zbardhja e të gjitha rasteve të trajtuara nga ish-qeveria dhe korrigjimi i padrejtësive ndaj kundërshtarëve politikë. Por, ky rast krijoi dyshime në të gjithë qeverinë e LSDM-së. Diskursi i këndvështrimit ka ndryshuar, publiku ka filluar të perceptojë të metat në dukje të vogla që dyshohet se i atribuoheshin sistemit, duke përfshirë statusin e neutralitetit në proceset gjyqësore. Ai nuk donte që qeveria e re të identifikohej me qeverinë e mëparshme, e cila kishte urdhëruar vendime, gjyqe të montuara. Edhe këtu u shfaqën ato gjëra në dukje të vogla për të cilat reagoi opinioni, tha Dinevski.

Dinevski tre vjet më parë e quajti arratisjen e Gruevskit “operacion konsullor” dhe shpjegoi se çfarë do të thotë kjo.

– Mbetet teza se arratisja nuk mund të realizohej vetëm, por me ndihmën logjistike të një faktori të huaj. Prandaj quhen “operacione konsullore” sepse përfshijnë përfaqësues të misioneve të huaja diplomatike dhe konsullore. Pas 3 vitesh jemi në pozicionin fillestar. Hetimi është i hapur, edhe pse nuk dihet se për cilin krim. Në momentin kur Gruevski po arratisej kundër tij, nuk ishte lëshuar urdhër arresti. Edhe këtu Ministria e Brendshme ka një justifikim, por ka një aspekt tjetër ku Ministria e Brendshme nuk ka justifikim. Gruevski në atë kohë ishte objekt i mbrojtjes së MPB-së si ish-kryeministër dhe u deshën 22 vjet, sipas ndryshimeve në Ligjin për MPB-në, për të siguruar dyfishin e tij sesa ishte kryeministër. “Në vend që të arratisej, mund të ndodhte likuidimi, kidnapimi, plagosja e tij dhe MPB-ja ishte e obliguar ta siguronte dhe nuk e bëri. Përveç fizike, MPB-ja ishte e obliguar edhe për sigurinë operative”, tha Dinevski. tha.

I pyetur nëse dikush duhej të jepte dorëheqjen për një zhvillim të tillë, Dinevski është i vendosur:

– Faji është në dy drejtime, PSP-ja e atëhershme dhe Ministria e Brendshme si përgjegjëse për sigurimin e personave. Duhej bërë një analizë se ku ishte lëshimi, a kishte plan sigurie, nëse ai plan u zbatua. Teza dominuese është se Gruevski ka bashkëpunuar me qeverinë. Megjithatë, Gruevski u largua me dijeninë e tyre. Unë nuk do ta pranoja atë tezë, nuk ka prova dhe argumente për këtë. Mirëpo, në favor të kësaj flasin ngjarjet që pasuan dhe procedura e Prokurorisë Publike. Me rastin e dorëzimit të akteve në gjykatë, në procedurat vijuese nuk është shtruar fare çështja e masave për sigurimin e të dyshuarve. Gruevskit në fillim i është shqiptuar masa e konfiskimit të pasaportës dhe detyrimi për t’u paraqitur në gjykatë, e më pas në procedurën e mëvonshme gjyqësore kjo pyetje nuk është bërë fare. Kur ndaj një personi zhvillohen disa procedime, kur ndaj tij zhvillohet një procedurë tjetër, nuk është rrethanë lehtësuese dhe kusht për caktimin e paraburgimit është vlerësimi i rrezikut të arratisjes, atëherë ndikimi tek dëshmitarët nuk është i njëjtë nëse janë një ose dy raste. Pas rastit të parë, të dytë, masa e paraburgimit ka qenë e detyrueshme. Por SPO-ja nuk ka kërkuar paraburgim, është i vendosur Dinevski.

Lidhur me mënyrën se si Gruevski ka ikur nga Maqedonia, Dinevski përmendi tezat e theksuara më parë, me ndihmën e inteligjencës shqiptare ose përmes Greqisë me avion privat përmes Polikastros.

– Prokurori Publik nuk ka ndërmend ta përfundojë atë proces. Provat mjeko-ligjore mund të mos jenë të disponueshme, por mund të verifikohen. Ka një vakum të tërë të shtunën dhe të dielën para arratisjes… I është konfiskuar pasaporta, nuk ka pasur urdhër arresti, askush nuk ka mundur ta ndalojë, ka mundur ta kalojë kufirin me letërnjoftim, thotë Dinevski.

Ai shpjegon se Gruevski hesht për mënyrën e arratisjes së tij, që të mos komprometojë ndihmësit e tij dhe të mos komprometojë veten në mënyrë të drejtpërdrejtë apo të tërthortë.

– Aty ka një status komod dhe është e vështirë ta prishësh. Tani në Hungari ka azil politik, thotë Dinevski, dhe në Hungari nuk ka opozitë demokratike, ata që janë kundërshtarë të tij janë më radikalë se vetë Orbani. E gjithë shoqëria hungareze është ksenofobike. Do ta dëbonin se është i huaj, jo se është Gruevski. Nga ana tjetër është një vendim gjykate, gjykata ka më shumë pavarësi dhe më shumë traditë. Ai mund të kthehet nëse e kërkon, nëse prognoza ndalon këtu ose nëse fillon disa aktivitete kundër shtetit hungarez.

Lidhur me realitetin e kthimit të Gruevskit në vend, nëse VMRO-DPMNE fiton, Dinevski thotë:

– Ai do të kthehet absolutisht. Sipas karakterit të tij si person, ai është tmerrësisht kot dhe të gjitha këto veprime e lëndojnë kotësinë e tij. Nëse VMRO-ja fiton, ai do të kthehet po atë natë dhe do ta kalojë natën në Shutkë dhe do të dalë dëshmor si viktimë dhe kthimi i tij është absolutisht real sepse VMRO-DPMNE nuk u distancua nga ai sistem qeverisjeje dhe as nuk e hoqi atë. stafi më i afërt. Ai gëzon mbështetjen e partisë.